tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Ocolul pământului în 11 sandviciuri

Ocolul pământului în 11 sandviciuri

21 feb 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

Fiecare ţară are un sandivi tradiţional care înglobează pasiunea respectivului popor pentru anumite alimente, pentru mese mai bogate sau mai simple.

Sandvici cu brânză la grătar- SUA

Când ne gândim la Statele Unite ale Americii ne vin în minte o mulţime de sandviciuri. Multe dintre ele au fost inspirate din culturile imigranţilor şi păstrează fiecare câte ceva din istoria locurilor şi a oamenilor. Oricum, sandviciul emblemă rămâne cel cu brânză la grill. În mod tradiţional este făcut din straturi de brânză pusă între două felii de pâine unse pe exterior cu unt, apoi puse pe grătar până când pâinea devine aurie, iar brânza se topeşte. De la el au pornit o mulţime de alte preparate, brânzei fiindu-i adăugate legume, mezeluri sau alte ingrediente după gustul bucătarului.

Smørrebrød—Danemarca

Smørrebrød se traduce prin pâine cu unt, dar nu este doar atât. Se face dintr-o felie zdravănă de pâine de secarp, unsă cu unt din belşug sau smântână, peste care este pus un strat de peşte afumat sau marinat, pateu de ficat sau ouă fierte şi tăiate jumătate. 

Falafel—Egipt

Sandviciul naţional al egiptenilor este falafel, dar a trecut de mult graniţa ţării. Se face din năut, ceapă, ierburi proaspete şi condimente orientale. Din acest amestec de formează nişte chiftele care mai apoi se prăjesc şi se pun în lipie caldă. Lângă falafel se mai pun salate, murături, humus sau sos de iaurt.

Tramezzini—Italia

Cu gastronomia italienească sunt asociate multe sandviciuri, dar tramezzini este cel mai cunoscut. Este perfect pentru o gustare. Pâinea albă cu maioneză de casă sunt baza, fiecare putând să aleagă orice alte ingrediente vrea pentru umplutură. Este potrivit pentru gustarea dintre mic-dejun şi prânz.

Croque Monsieur—Franţa

Nu este o surpriză că din Franţa vine cel mai bogat şi mai decadent sandvici. Croque Monsier are în compoziţie felii de şuncă, muştar dijon, brânză gruyere, toate puse între două felii groase de pâine, care apoi sunt puse pe grătar. Când este gata se pune deasupra sos bechamel. Apoi se pune la cuptor până pâinea devine crocantă.

Dacă vrei să citeşti mai multe articole interesante îţi recomandăm şi

De ce este bine să nu mâncaţi la micul dejun

Cel mai bun sandviş cu şuncă. De chef Boulud

Cel mai bine păstrat secret culinar al Europei, destinaţia anului 2017

 

 

Cemita—Mexic

Sandviciul are în compoziţie mai multe tipuri de carne prăjită, avocado, brânză, ardei iute, sos roşu. Aceasta este reţeta clasică, dar fiecare îl poate îmbogăţi cum doreşte rămânând la fel de gustos şi bogat.

Gyros—Grecia

Gyrosul este şi el un sandvici care a trecut graniţele ţării de origine şi a devenit faimos în întreaga lume. Carne la rotisor, sos tazatziki, cartofi prăjiţi şi legume proaspete, toate împăturite într-o lipie caldă pare să fie reţeta câştigătoare pentru greci.

Choripan –Argentina

Choripan este un sandvici care are în compoziţie cârnaţii chirizo şi pâine crocantă. Cârnaţii sunt puşi pe grătar şi sunt însoţiţi în acest preparat de sos chimichurri şi salsa proaspete. Uneori se mai serveşte cu cartofi prăjiţi.

Arepa—Colombia

Arepa este unul dintre cele mai populare preparate din Colombia, fiind consumat aproape zilnic. Are în compoziţie porumb dulce, fasole verse, brânză proaspătă şi avocado.

Bánh Mì—Vietnam

Bánh Mì este unul dintre cele mai exotice şi mai complexe sandviciuri. Se face din baghetă de pâine vietnameză, carne la grătar, pateu de ficat, castraveţi şi ridiche albă murată, ardei iute jalapeños, maioneză, sos Sriracha, coriandru şi mentă proaspete.   

Doner Kebab—Turcia

Îl găsiţi peste tot în Europa de Est, dar Doner Kebabul este specific Turciei. Carnea de vită sau de oaie, sosurile, cartofii prăjiţi şi legumele proaspete sunt secretul succesului său.

Dacă vrei să citeşti mai multe articole interesante nu uita să ne dai LIKE şi pe FACEBOOK!

 

 

sandvici