tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Orezul considerat noul superaliment şi ce trebuie să ştii atunci când găteşti ingredientul nelipsit din dieta asiaticilor

Orezul considerat noul superaliment şi ce trebuie să ştii atunci când găteşti ingredientul nelipsit din dieta asiaticilor

24 mar 2017 comentarii

Orezul, venerat în multe comunităţi, considerat un superaliment, este nelipsit din dieta asiaticilor. În China antică, de exemplu, orezul negru se credea că oferă longevitate, motiv pentru care nu oricine avea acces la el şi astfel a devenit alimentul interzis.

Tipuri de orez şi ce trebuie să ştii atunci când îl găteşti

Orezul negru

Este cel mai rar. Supranumit "orezul interzis" sau "orezul longevităţii", mai poate fi găsit şi sub denumirile orez negru thailandez, Nerone sau Venere. Este bogat în fibre şi vitamina E, nu conţine gluten, iar cercetătorii spun că ajută la îmbunătăţirea memoriei. De asemenea, are un conţinut de antioxidanţi mult mai mare ca cel din afine. Astăzi este considerat noul superaliment! În China antică, pentru că era foarte rar, i se spunea "orezul interzis". Cei care îndrăzneau să fure acest orez erau condamnaţi la moarte, pentru că fiind considerat extrem de preţios, se credea că oferă longevitate celui care îl mânca. Orezul negru capătă o culoare mov atunci când este gătit. Este foarte gustos, însă trebuie fiert mai mult ca cel alb.

Orezul pentru budincă

Nu este un soi în sine, ci orezul alb cu bob scurt. Gătit în apă sau lapte, devine lipicios şi cremos, bobul comportându-se precum un burete, pentru că absoarbe repede lichidul, aşa că se foloseşte o cantitate mică de orez în raport cu apa sau laptele, în timpul gătitului. 

Orez glutinos

Un orez cu bob mediu şi lung din Asia de Sud-Est şi Est. Numele provine de la textura lipicioasă, ceea ce-l face să se lege cu uşurinţă, fiind folosit pentru rulouri de orez sau prăjituri. Înainte de a-l găti este indicat să-l laşi în apă rece cel puţin trei ore sau peste noapte. Cel la aburi este cel mai savuros. 

Orez glutinos negru 

Orezul lipicios negru este mai greu de mestecat, motiv pentru care se găteşte mai dificil. Se găseşte în supermarketurile din Asia sau poate fi comandat online.

Orez Arborio

Este cel mai cunoscut şi folosit pentru risotto, de asemenea şi pentru budincile cu lapte, mai ales în Italia. Bobul de mărime medie rotund vine din nordul peninsulei, din regiunea Piedmont. Are un conţinut ridicat de amidon, ceea ce înseamnă că devine cremos atunci când îl găteşti. Pentru un risotto perfect trebuie gătit al dente sau să rămână cu centrul bobului încă tare.

Orez Carnaroli

Este tot un orez italian, cu bob mediu, folosit pentru budinci şi risotto. Are un conţinut ridicat de amidon şi o textură mult mai fermă ca cea a orezului Arborio, motiv pentru care îşi păstrează forma mai bine atunci când este gătit.

Orez Basmati alb 

Are o aromă specială, este parfumat, cu bob lung şi provine de la poalele munţilor Himalaya. Este considerat unul dintre cele mai bune din lume. Aroma distinctică aminteşte de frunzele de pandan, iar când îl fierbi boabele nu se lipesc, sunt uşoare şi pufoase. Se foloseşte mai ales în bucătăriile din India, Pakistan şi Orientul Mijlociu. 

Orez Basmati integral

Este mai ferm ca textură decât cel alb şi mai bogat în nutrienţi. 

Orez Paella 

Nu este un soi de orez în sine, ci tipul de orez folosit la paella. Orezul bomba spaniol sau Calasparra sunt considerate cele mai bune pentru paella, dar şi printre cele mai scumpe din Spania. Bobul este de mărime medie, are culoarea perlei albe şi absoarbe foarte mult lichid.

Orezul american cu bob lung 

Un orez versatil, popular în toată lumea. Bobul este de 4-5 ori mai lung comparativ cu lăţimea.  

Orezul cu bob lung integral 

Are aromă de nucă şi o textură mai dură. Este bogat în fibre, vitamine şi minerale. Durează mai mult să-l găteşti.

Orez Jasmine alb

Orezul Jasmine, cu bob lung, este cunoscut şi ca orezul thailandez parfumat. Nu are aromă de iasomnie, însă dezvăluie un pafum floral subtil atunci când este fiert. Este mai puţin lipicios comparativ cu alte orezuri.

Orez Jasmine integral

Şi acesta are o aromă florală delicată, însă o textură mai fermă. Este mai bogat în fibre şi nutrienţi ca cel alb. Trebuie gătit mai mult timp. 

Orez sălbatic

Provine din America de Nord. Bobul este lung, subţire şi negru sau brun. O excelentă sursă de proteine şi bogat în antioxidanţi. 

Orz japonez sau sushi

Are bobul scurt şi este de bază în dieta japoneză. Sunt multe soiuri, printre care Koshihikari, Hitomebore şi Akitakomachi, însă în magazine este găsit de obicei sub numele orez sushi. 

Orezul alb cu bob scurt

Bobul este aproape rotund. Are un conţinut bogat de amidon, aşa că devine lipicios atunci când îl găteşti. Poate fi folosit la budinci, sushi sau pilaf.

Short-grain rice (wholegrain)

Orez roşu Camargue

Este crescut în Camargue, sud-vestul Franţei. Există chiar şi un muzeu dedicat acestui tip de orez.  Are un gust ce duce cu gândul la nucă, iar textura este una uşor fermă.

 

 

orez