tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Pâine fără frământare. Cea mai simplă reţetă.

Pâine fără frământare. Cea mai simplă reţetă.

1 mar 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

Poţi face pâine şi fără să trebuiască să frămânţi minute în şir ca să te asiguri că aluatul o să crească şi pâinea o să iasă pufoasă. Există reţete şi fără frământare, iar rezultul să fie demn de o brutărie artizanală.

Pâinea fără frământare a fost preparată pentru prima dată de brutarul Jim Layey acum 10 ani, iar Mark Bittman a publicat reţeta în New York Times. Este practic cea mai uşoară reţetă de pâine pe care o poate încerca oricine. Trebuie doar să ai răbdare ca aluatul să crească la temperatura camerei. Fă aluatul didimineaţa şi lasă-l cel puţin 6 ore înainte a-l pune în formă şi apoi încă o oră. Coptul durează 30 de minute cu vasul acoperit şi încă 15 minute fără capac.

Pâine fără frământare

Ingrediente

500 g făină

2 linguriţe de sare

7 g drojdie uscată

350 ml apă călduţă

Se face un aluat umed. Făina, sarea şi drojdia se pun într-un vas şi se amestecă. Se face o gaură în centru. Se amestecă până aluatul se desprinde de pe mâini. Se acoperă şi se lasă la dospit 6-9 ore. Se lasă într-un loc cald, departe de curenţi de aer şi diferenţe de temperatură, până îşi dublează volumul.

Se pune în formă şi se mai lasă o oră acoperit cu un prosop de bucătărie.

Cuptorul se preîncălzeşte cu jumătate de oră înainte de a pune pâinea. Se coace la 230 grade Celsius. Se poate face o crestătura deasupra pâinii pentru a putea creşte şi în timpul coacerii. Se pune capac vasului şi se coace 30 de minute, apoi se ia capacul şi se mai coace încă 15 minute.

Se scoate din cuptor şi se lasă minumum 15 minute să se răcească înainte de a o tăia.

 

 

pâine fără frământare