tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Pregătitul cinei este un coşmar? Iată câteva sfaturi ca să-ţi simplifici viaţa!

Pregătitul cinei este un coşmar? Iată câteva sfaturi ca să-ţi simplifici viaţa!

31 oct 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Cina este unul dintre momentele plăcute ale zilei, când toată familia se strânge la masă şi fiecare povesteşte ce a făcut peste zi. Pregătirea cinei este cu totul şi cu totul altă discuţie pe care mama (de obicei) o porneşte cu ea însăşi încă de pe la prânz. Ce să le mai gătesc eu azi? Vrei să fie şi sănătos şi uşor şi, mai ales, să se gătească foarte repede. Instant dacă s-ar putea.

Totuşi, nu este necesar să îţi faci atâtea griji cu privire la cină. Avem câteva sfaturi care te vor ajuta să priveşti cina ca pe o joacă.

Serveşte mai întâi desertul

Nu, nu este o nebunie! Ideea îi aparţine unei experte în alimentaţia copiilor, Ellyn Satter, care a dezvoltat conceptul de ”hrănire responsabilă” şi despre care a scris şi cartea ”Secrets of feeding a healthy familly”. Ea spune că desertul trebuie adus la masă de la început şi copiilor trebuie să li se permită să îl mănânce pentru a scăpa de complexul de ”aliment interzis”. În timp, va scăpa de acest stigmat şi nu va mai fi nevoie să îi ameninţi că dacă nu mănâncă toată carnea nu mai primeşte desert.

Alege un preparat care este gata în 20 de minute

Nu ai nevoie decât de o singură reţetă care să fie rapidă, gustoasă şi să arate bine. Găseşte un preparat pe care să îl poţi reface la nesfârşit, de care cei din familie să nu se plictisească. Poţi alege o reţetă cu legume şi carne la cuptor sau cu paste şi carne sau paste şi legume. Ce rămâne poţi lua a doua zi la pachet şi atunci ai mai scăpat de un stres.

Poţi alege o reţetă care este gata în 10 minute

Cu ajutorul unor aparate moderne, dar şi cu ingrediente semipreparate poţi prepara cina în doar 10 minute. Legume congelate, orez prefiert, avocado, salate, ouă, cârnaţi de calitate, sosuri cu iaurt sunt doar câteva idei pentru o cină ultrarapidă.

Lasă copiii să aleagă ce vor la cină

Nu te teme că veţi mânca doar pizza şi şniţele. Pune-le la dispoziţie nişte ingrediente şi lasă-i pe ei să spună în ce să le transformi. Aşa vei scăpa şi de toate problemele.

Nu te teme să reîncălzeşti

Dacă ai mâncare de zilele trecute în frigider, nu-ţi fie teamă să o pui din nou pe masă. Poţi adăuga o salată proaspătă sau alte garnituri pentru a face preparatele mai atrăgătoare.

Toată lumea mănâncă acelaşi lucru

Ştim cum este când sunt la masă mai multe persoane. Unul vrea mai sărat, unul nu prea cu piure, unul vrea cu ceapă. Cel mai bine este să faci un preparat de bază la care să adaugi sau sin care să scoţi apoi ingrediente.

Pune copiii să gătească

Dacă ai copii mai mari, pune-i să cureţe legume, să toace, să le spele. Atâta timp cât crezi că nu îi pui în pericol, îi poţi pune să facă orice, sub supravegherea ta.

Nu trebuie să găteşti!

Dacă nu mai ai putere deloc pentru a pregăti cina, atunci este perfect. Un iaurt cu tărâţe este chiar sănătos. La fel cum este şi o salată cu brânză. Nu-ţi face griji! Nimeni nu va muri de foame dacă într-o seară nu este pusă masa ca la carte.

Fă-le clătite!

Cui nu-i plac clătitele? Dacă vrei să le faci sănătoase, poţi alege să le umpli cu legume sau cu dulceţuri fără zahăr.

Comandă mâncare

În cele din urmă, dacă pare că nimic nu îţi iese, pune mâna pe telefon şi comandă o pizza sau oricare altă mâncare de care aveţi poftă. Nu o să mai ai nici vase se spălat, nici remuşcări că nu te-ai ocupat de familie.    

 

  

gatit cină preparare