tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Reţetă mănăstirească: ardei umpluţi cu orez

Reţetă mănăstirească: ardei umpluţi cu orez

20 mar 2019 comentarii Autor: Alina Miron

Adusă din mănăstirile din nordul Moldovei, o reţetă specifică în perioada postului ne îmbie cu gustul ardeilor umpluţi gătiţi la cuptor. Secretul acestei reţete este sosul de roşii bine condimentat şi ceapa verde, dar şi aroma dată de gătirea la cuptor.

Ingrediente:

3-4 porții

6-8 ardei capia galbeni (pentru umplut)

200 g orez

1 ardei capia roşu (pentru gătit)

1 legătură de ceapă verde

2 morcovi

2 roşii

700 ml supă de legume

250 ml suc de roşii

2 linguri ulei

1 legătură de pătrunjel proaspăt

1 linguriţă boia de ardei dulce

piper şi sare după gust

Preparare:

Timp de preparare: 15 minute Timp de gătit: 55 minute

1. Ardeii se spală şi li se taie sub formă de capac cotorul cu seminţe. Curăţă seminţele din cotor, dar şi pe cele rămase în ardei, inclusiv nervurile, clătindu-i şi pe interior, apoi pune deoparte capacele, pentru a acoperi ulterior ardeii şi umplutura.

2. Se taie ardeiul roşu, se toacă partea albă de la ceapă (frunzele se păstrează deoparte), iar morcovii se dau prin răzătoare. Se spală orezul în câteva ape, până ce apa rămâne limpede.

3. Încălzeşte zeama de supă. Pune uleiul la încins într-o cratiţă, apoi adaugă legumele tocate şi lasă-le la făcut până când se înmoaie şi devin sticloase, dar nu le lăsa se prăjească. Adaugă orezul şi căleşte-l puţin, amestecând cu o lingură de lemn, apoi începe să torni deasupra, câte un polonic de supă fierbinte. Pe măsură ce orezul absoarbe apa din vas, mai adaugă supă, tot câte un polonic. Prepară astfel până ce orezul se umflă şi se înmoaie, cca 20 minute. Gustă înainte de a da deoparte de pe foc, pentru ca orezul să fie deja făcut. Condimentează umplutura cu sare şi piper, după gust.

4. Taie roşiile în rondele. Într-un vas ceramic mare, pentru cuptor (dacă vasul are şi capac, cu atât mai bine), aranjează în bază câteva rondele de roşii. Toacă frunzele verzi de la ceapă şi adaugă-le deasupra roşiilor.

5. Cu ajutorul unei linguri, umple ardeii în intregime cu compoziţia de orez preparată anterior, iar după ce termini fiecare ardei, pune-i un capac cu codiţă, apoi aşază-l în vasul pentru cuptor. (Se pot aranaja pe orizontală, dar dacă foloseşti ardei gras, îi poţi pune şi în picioare.)

6. Diluează sucul de roşii rămas cu puţină apă călduţă şi toarn-o peste ardei, astfel încât ardeii să fie pe jumătate acoperiţi de sos. Închide ardeii cu capacele cu codiţe lăsate deoparte.

7. Preîncălzeşte cuptorul, la 180ºC. Acoperă cratiţa cu capacul şi dă la cuptor, pentru 20 minute. Scoate cratiţa din cuptor şi întoarce ardeii pe cealaltă parte, cu atenţie. Mai lasă 15-20 minute vasul la cuptor, fără capac, până ce zeama scade şi pieliţa ardeilor se rumeneşte uşor. Dacă sosul scade prea mult, mai poţi adăuga o cană de apă fierbinte (nu rece!)

8. Sunt foarte buni calzi, stropiţi cu sos din cratiţă şi presăraţi cu pătrunjel verde. Se pot servi şi cu o porţie suplimentară de sos de roşii turnat deasupra. 

În perioadele fără carne şi fără produsele de origine animală, energia asigurată de legume şi orez este folositoare chiar şi celor care depun multă activitate fizică în timpul zilei. Modul de preparare al orezului transformă umplutura din această reţetă dintr-una care ar putea fi fadă, în una aromată. Iar cum gustul de ardei fiert nu e pe placul multora, secretul reuşitei este prepararea ardeilor la cuptor.

Foto: 123.rf

retete post ardei umpluţi orez rosii