tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Sfaturi pentru a găti legume delicioase

Sfaturi pentru a găti legume delicioase

31 ian 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

Legumele sunt delicioase şi pot fi garnitura perfectă pentru orice fel de carne. Dacă sunt gătite corect pot deveni mâncarea preferată chiar şi pentru copii.

Iată câteva sfaturi pentru a obţine cele mai apetisante legume.

Nu le mai curăţa de coajă

Uneori există motive destul de bune pentru a curăţa legumele de coajă. Piureul iese mult mai bun dacă cartofii sunt fierţi curăţaţi. În rest, nu există motive suficiente pentru ca legumele să fie curăţate de coajă. Aceasta are o bună parte din vitamine şi minerale, plus că textura va fi mai interesantă. Dovleceii, sfecla, cartofii sau morcovii trebuie doar spălaţi foarte bine.

Ai grijă ce temperatură foloseşti

Legumele coapte corect pot convinge pe oricine să le introducă în meniu. Ele trebuie să fie crocante la exterior şi cremoase în interior. Temperatura ideală la care trebuie coapte este de 200 grade celsius. Totuşi, trebuie să fii atentă dacă le stropeşti cu ulei de măsline. În acest caz nu trebuie să depăşeşti 210 grade celsius pentru că vei avea legume cu gust de ulei ars. Poţi alege unt ghee sau ulei de arahide.

Foloseşte tigaia potrivită

Tigaia nu trebuie să fie foarte groasă şi nici foarte adâncă pentru a nu permite apei din legume să se evapore şi să devină prea uscate.

Pune legume mai puţine

Atunci când găteşti legume trebuie să ai grijă să nu înghesui prea multe în acelaşi vas. Ele nu se vor ceace, ci vor avea consistenţa celor preparate la abur. Dacă ai nevoie de mai multe porţii, este mai bine să le coci în mai multe tranşe.

Taiele la dimensiuni egale

Dacă vrei ca legumele tale să se coacă în acelaşi timp, este bine să aibă toate aceeaşi dimensiune. În general, nu trebuie să fie mai mari de 5 cm.

Asezonează-le corect

Sarea şi uleiul se pun înainte de a băga legumele la cuptor. Poţi să mai adaugi şi piper sau alte condimente, după preferinţe. Pătrunjelul sau alte verdeţuri proaspete se pun la final

Unge grătarul cu ulei

Legumele la grătar pot fi delicioase, dar trebuie să ai grijă să ungi grătarul cu ulei. Nici nu se vor mai lipi, şi nici nu se vor mai arde.

Legumele congelate sunt mai bune (uneori)

În cele mai multe cazuri este indicat să foloseşti legume proaspete, dar mazărea, spanacul sau fasolea verde sunt perfecte congelate. Prin congelare îşi păstrează proprietăţile nutritive.  

Aburul este mai bun

Fierberea legumelor duce de cele mai multe ori la distrugerea vitaminelor şi mineralelor, a texturii, a culorii. Dacă ai posibilitatea să le găteşti la abur atunci te vei bucura de legume crocante şi pline de nutrienţi.

Foloseşte cantitatea potrivită de ulei

Nu toate legumele au nevoie de aceeaşi cantitate de grăsime. Cele cu textură poroasă ca vinetele sau ciupercile au nevoie de mai mult ulei, faţă de rădăcinoase.

Nu pune toate legumele la un loc

Regula dimensiunilor egale este bună, atâta timp când legumele au timpi egali de gătire. Totuşi, dacă pui cartofi în aceeaşi tigaie cu sparanghelul rişti ca cel din urmă să fie prea gătit sau cartofii nefăcuţi. Cel mai bine este să le găteşti separat.

Nu le găti prea mult

Nutrienţii nu se pierd doar prin fierbere, ci şi prin gătit prelungit. În general, cu cât sunt mai expuse la tratament termic, cu atât vor pierde mai multe vitamine şi minerale. 

legume gatit