tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Tot ce ai nevoie pentru a deveni maestru într-ale bucătăriei chinezeşti
SPICY

Tot ce ai nevoie pentru a deveni maestru într-ale bucătăriei chinezeşti

28 apr 2017 comentarii

Pentru un începător, bucătăria chinezească este clar o nouă aventură, aşă că primul pas care trebuie făcut este achiziţionarea echipamentului corespunzător.

Cu instrumente necesare şi cu multă pasiune, călătoria prin universul acestei bucătării poate deveni una dintre cele mai interesante.

Echipamentul de care ai nevoie să porneşti la drum, potrivit tastingtable.com:

1. Sos de soia dark 

Sosul de soia dark este mai bogat, mai gros şi mai puţin sărat decât sosurile de soia obişnuite. Este maturat şi conţine zahăr sau melasă. Se foloseşte în sosuri sau marinate şi ideal ar fi să-l cumperi direct de la magazinele chinezeşti.

2. Oţet de orez şi vin din orez

Sunt uşor de confundat pentru că aceste lichide sunt făcute cu orez fermentat. Vinul este creat prin fermentarea zahărului din orez în alcool. Poate fi folosit atât pentru gătit cât şi ca băutură. Oţetul se face prin fermentarea acestui vin.

3. Pudră 5 condimente

Acest amestec clasic, nelipsit din bucătăria chinezească, înseamnă anason, fenicul, scorţişoară, cuişoare, piper Sichuan şi câteodată piper negru sau ghimbir măcinat. Cifra are legătură cu cele cinci elemente cruciale din medicina chineză: pământ, foc, lemn, metal, apă, reprezentate de aromele din această pudră.

4. Douchi

Fasole neagră care de fapt înseamnă boabe de soia fermentate cu multă sare ce le conferă un gust intens concentrat, servind ca bază pentru multe preparate. Când cumperi, ai grijă ca boabele să fie ambalate în pungi de plastic pentru că îşi păstrează o aromă mai intensă comparativ cu cele din borcan.

5. Ciuperci negre uscate (Shiitake)

Ciupercile Shiitake sunt absolut necesare, la fel de omniprezente în bucătăriile din China precum bok choy şi mugurii de bambus. Uscarea acestor ciuperci le adânceşte aroma pământoasă şi gustul picant. Pentru a le folosi, rehidratează-le în apă caldă înainte de a le găti.

6. Wok, spatula şi capac

Wok-ul este soluţia pentru gătirea multor mâncăruri. Modelul din oţel carbon este cel mai bun, însă dacă foloseşti plita electrică vei avea nevoie de un wok cu bază plată. Spatula este ideală atunci când lucrezi cu margini rotunde, iar capacul este esenţial pentru gătitul la aburi.

7. Satâr tradiţional chinezesc

Satârul chinezesc se foloseşte printre altele pentru a curăţa solzii peştelui, pentru a bate carnea, pentru a sfărâma usturoiul, pentru a decoji legume sau pentru a felia aluatul.

8. Coşuri din bambus pentru gătit la aburi (Bamboo Steamer)

Nu trebuie să-ţi lipsească din bucătărie acest coş, este foarte potrivit atunci când găteşti găluşte, peşte, legume şi chiar orez. Bambusul este alternativa naturală pentru oala sub presiune. 

9. Beţe pentu gătit 

Beţele nu sunt doar pentru a mânca. Pot deveni spatulă, cu ele testezi temperatura uleiului sau amesteci cu fineţe. Alege însă cea mai lungă variantă a acestora. 

10. Spumiera păianjen

11. Cartea Every Grain of Rice de Fuchsia Dunlop

Cunoscuta autoare Fuchsia Dunlop explică foarte bine cum să găteşti simplu mâncarea chinească, cu cele mai uşoare reţete. 

bucătărie chinezească mâncare chinezească