tap to open sidebar
tap to close sidebar

Învață Gustul

Untul ghee sau darul bucătăriei indiene

Untul ghee sau darul bucătăriei indiene

16 ian 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

Ghee sau untul clarifiat este un substitul al untului, dolosit din antichitate în bucătăria indiană. Este obţinut prin fierberea la foc mic a untului până când rămând doar grăsimea.

Untul ghee conţine grăsimi saturate—65%, nesaturare—25% şi polinesaturate—5%. Grăsimile saturate au în compoziţie aici graşi cu lanţ scurt, care mai uşor de digerat şi o cantitate foarte mică de acid linoleic. Acesta constituie o sursă de antioxidanţi care protejează corpul de radicali liberi şi ajută la prevenirea bolilor de inimă şi a unor tipuri de cancer.

Din cauza conţinutului mare de grăsimi saturate, untul ghee ar putea trece în categoria alimentelor nesănătoase, însă nu este aşa. Alături de uleiul de cocos, untul ghee este considerat o grăsime sănătoasă, datorită acizilor graşi cu lanţ scurt care sunt mai uşor de digerat şi ajută întărirea şi dezvoltarea membranelor celulelor. Mai mult, consumul de unt ghee aduce un aport semnificativ de vitaminele A, D, E şi K.

Untul ghee sau untul clarifiat are o istorie lungă în gastronomia şi medicina şi sud-estul Asiei. La noi nu este atât de cunoscut, însă adepţii dietelor paleo sau a celor fără lactoză îl folosesc cu regularitate.

Este folosit de mai bine de 5000 de ani de indieni unde este folosit chiar şi la ceremonii religioase, ştiut fiind că vacile sunt sfinte. Vracii din India recomandă consumul de unt ghee pentru tratarea ulcerelor şi a altor probleme digestive.  Untul ghee este cea mai folosită grăsime din această parte de lumepentru că are o aromă mult mai puternică.

Cum se prepară untul ghee?

Ingrediente

200 g unt 82%

Mod de preparare

Se topeşte untul într-un vas la temperatură medie. Atunci când untul s-a topit, se dă focul cât de mic se poate. Cu o spumieră se adună toată spuma pe care o face untul continuându-se fierberea la foc mic. După fiecare spumare, se spală ustensila.

Cu ajutorul unui tifon foarte fin se strecoară lichidul rămas atunci când nu mai face spumă deloc. Se poate păstra în frigider de la 3 la 6 luni. Acesta este untul clarifiat.

Pentru unt ghee, după ce nu mai face spumă se mai lasă să fiarbă la foc mic până când capătăt o nuanţă auriu închis şi devine clar. Va mai face puţină spumă care va cădea la fundul vasului. Atunci se poate strecura şi se păstrează tot între 3 şi 6 luni la frigider.

Spuma adunată se poate folosi atunci când găteşti legume, peste popcorn sau în supe.

Cum gătim cu untul ghee?

Untul ghee se găseşte şi în magazine iar preţul lui diferă foarte mult în funcţie de calitatea untului din care a fost obţinut. Cel mai scump va fi cel organic pentru că va avea şi cele mai multe beneficii pentru sănătate. 

Dacă vrei să găteşti cu unt ghee trebuie să ştii că acesta are o uşoară aromă de nuci, dar de aceea este preferat de bucătari. De asemenea, rezistă până la 250 grade Celsius, fiind una dintre grăsimile cu cel mai înalt punct de ardere. Practic, cu untul ghee poţi face absolut orice în bucătărie, putând înlocui practic orice grăsime. De la ouă prăjite, la prăjituri untul ghee esteo soluţie bună şi mult mai sănătoasă.

 

 

 

 

 

unt ghee bucătăria indiană unt clarifiat