tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

3 plăcinte cu carne pentru confortul zilelor reci

3 plăcinte cu carne pentru confortul zilelor reci

12 oct 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Plăcintele cu carne pot fi fel de bază, gustare, mic dejun. Practic pot fi mâncate oricând pentru că sunt săţioase şi gustoase.

Plăcintă cu carne de vită şi ceapă

Specifică britanicilor, plăcinta se serveşte cu piure de cartofi şi lichior de pătrunjel.

Ingrediente

2 cepe medii

2 morcovi

2 ţeline

2 fire de rozmarin

2 linguri de ulei de măsline

2 foi de dafin

500 g carne de vită tocată

1 linguriţă de muştar englezesc

1 linguriţă Marmite (un amestec de extract de drojdie de bere, sare, condimente şi ţelină)

1 linguriţă de sos Worcestershire

2 linguriţe de făină

500 g supă de vită

2 foi de plăcintă de 5 X 22 cm

1 ou mare

Mod de preparare

Se curăţă, se spală şi se taie în bucăţi mari ceapa, morcovii şi ţelina. Frunzele de rozmarin se taie mărunt.

Într-un vas larg se pun 2 linguri de ulei de măsline şi se lasă la încins pe foc. Se pun legumele, rozmarinul şi foile de dafin. Se amestecă din când în când. Se lasă 10 minute. Se adaugă apoi carnea tocată şi se amestecă. Se pun muştarul, sosul Worcestershire, Marmite şi făina. Se amestecă cât să se omogenizeze şi se toarnă supa de vită, apoi se lasă să fiabră. Când clocoteşte, se dă focul mai mic şi se lasă să fiabră pentru o oră, amestecând din când în când. Dacă la final compoziţia este prea zemoasă, mai adăugaţi puţină făină.

Aluatul de plăcintă se scoate din frigider înainte cu 10 minute de a-l folosi. Cuptorul se preîncălzeşte la 180 grade celsius. Aluatul se întinde pe o suprafaţă curată, pe care s-a presărat sare din belşug. Se aduce la dimensiunea potrivită pentru a acoperi fundul vasului unde se va coace plăcinta. Se pune apoi compoziţia de carne. Cealaltă foaie de plăcintă se înfăşoară pe sucitor pentru a fi mai uşor se pus deasupra plăcintei. Se aşează şi ea peste plăcintă. Marginile se presează cu furculiţa. Se unge cu ou bătut. Se coace 40 de minute în partea cea mai de jos a cuptorului.

Tourtière

Tourtière este o plăcintă specifică canadienilor. Se serveşte cu sorp de arţar, air în zonele mai apropiate de mare umplutura se face din somon proaspăt prins.

Ingrediente

650 g făină

1 linguriţă pudră de muştar

1 linguriţă coajă de lămâie răzuită

1 linguriţă sare

120 g unt

zeama de la o lămâie

650 g cartofi

2 linguriţe de ulei de canola

700 g carne de porc tocată

6 căţei de usturoi

2 cepe mici , tocate

1 morcov tocat fin

125 g cidru de mere

½  linguriţă seminţe de de ţelină

½ linguriţă de chimen pisat

½ linguriţă de nucşoară

½ linguriţă ghimbir pudră

2 foi de dafin

Piper măcinat

1 ou

½ linguriţă de scorţişoară măcinată

Mod de preparare

Se amestecă făina, muştarul, coaja de lămâie şi sarea. Se adaugă untul şi, folosindu-ne de degete, amestecăm compoziţia, fomând un aluat de tip crumble. Se adaugă sucul de lămâie şi 100 ml de apă rece. Se amestecă cu o furculiţă până când aluatul devine uniform. Se transferă pe suprafaţa de lucru şi se formează o bilă, care apoi se împarte în 2. Fiecare jumătate se întinde, se pune în folie alimentară şi se lasă 1 oră la frigider.  

Între timp, cartofii se fierb şi, când sunt gata, se pasează. Uleiul se încinge într-o tigaie. Apoi, se adaugă carnea de porc care se lasă 4 minute, amestecându-se constant. Se pun usturoiul, ceapa, morcovii şi se mai lasă 20 de minute. După aceea, se pun cidrul, condimentele şi se mai lasă până când apa se evaporă, aproximativ 3 minute. Se ia se pe foc şi se lasă să se răcească complet.

Cuptorul se preîncălzeşte la 200 grade Celsius. Se ia unul dintre discurile de aluat şi se întinde până are diametrul de 28 cm. Se pune într-un vas de copt cu diametrul de 22 cm, lăsând excesul de aluat să acopere marginile. Se pune amestecul de carne, apoi cealaltă foaie de aluat întinsă şi ea, iar marginile se presează cu furculiţa. Plăcinta se unge cu ou bătut. Se dă la cuptor pentru 50 de minute.

Empanadas columbiene

Empanadas sunt gustările preferate ale columbienilor. Se servesc cu sosuri foarte picante.

Ingrediente

2 linguri de ulei de măsline

3 căţei de usturoi mărunţiţi

1 roşie tocată mărunt

5 fire de ceapă verde tocată mărunt

1 ceapă mică

½ linguriţă de chimion pudră

2 linguriţe de şofran

50 g coriandru tocat mărunt

500 g pulpă de vită

120 g cartofi

750 g mălai fiert

2 linguriţe zahăr

Sare

Piper

Ulei pentru prăjit

Mod de preparare

Uleiul se încălzeşte într-o tigaie. Se adaugă usturoiul, roşiile, ceapa, chimionul şi coriandrul şi se sotează 12-15 minute. Se asezonează cu sare şi piper după gust. Se ia de pe foc şi se varsă în alt vas. În uleiul rămas se pune carnea tăiată fâşii. Se acoperă cu apă şi se lasă să fiarbă aproximativ o oră. Apoi, se adaugă cartofii cărăţaţi, spălaţi şi tăiaţi în 4. Când aceştia s-au fiert, vasul se ia de pe foc.  Carnea şi cartofii se pun în vase diferite, iar apa în care au fiert se păstrează.

Mălaiul fiert se pune într-un bol, se adaugă o cana din apa în care au fiert carnea şi cartofii, un sfert de cană de apă fierbinte şi 2 linguriţe de zahăr. Se asezonează cu sare şi piper şi se lasă 10 minute.  

Carnea se amestecă cu cartofii şi cu legumele sotate. Dacă este cazul se mai adaugă un pic de supă de vită. Din aluatul de mălai se formează 40 de biluţe de mărimea mingiilor de golf. În mijlocul fiecăreia se face câte o gaură în care se pune amestec de carne cu legume. Se sigilează marginile cu degetele.

Se încinge uleiul. Se prăjesc până când devin aurii şi se scot pe şervet de hârtie. Se servesc calde cu sos de usturoi. 

carne placinte cu carne