tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

5 supe care te încălzesc în zilele de toamnă

5 supe care te încălzesc în zilele de toamnă

10 oct 2017 comentarii

Supele sunt cele mai bune variante pentru serile reci de toamnă. Puteţi face orice combinaţii vreţi, cu carne sau fără, cu condimente diverse. Se fac repede şi se pot păstra la congelator pentru luni bune.

Supă de dovleac plăcintar

Ingrediente

1,450 g dovleac plăcintar

1 lingură ulei de măsline

1 ceapă mare

2 ardei jalapeño curăţaţi de seminşte şi tocaţi mărunţi

1 ardei gras roşu tocat mărunt

2 ardei fără seminţe, tocaţi mărunt

3 căţei de usturoi

2 linguriţe de chimion

sare

1 linguriţă de oregano uscat

1 linguriţă de paprika

Jumătate de linguriţă de scorţişoară

¼ piper cayenne

1 l supă de legume sau de pui

Zeama de la o portocală

Zeama de la o limetă

Preparare

Se curăţă dovleacul de coajă şi de seminţe şi de taie în bucăţi de mărime potrivită.

Uleiul de măsline se pune într-o oală mai mare şi se dă pe foc. Se adaugă ceapa şi se sotează 6-8 minute. Se adaugă toate tipurile de ardei şi se mai lasă 3-4 minute. Se amestecă şi se adaugă usturoiul, condimentele şi sarea. Se mai lasă maximum un minut. Se adaugă apoi cuburile de dovleac şi supa şi se lasă până clocoteşte, aproximativ 20-25 de minute. Se ia de pe foc. Toată compoziţia se pune într-un blender şi se pasează până devine cremoasă. Apoi, se pune înapoi în vas pe foc mic şi se adaugă sucul de portocală şi de limetă. Se mai pune sare după gust. Se poate servi cu seminţe de dovleac deasupra. Se poate păstra la frigider pentru 5 zile şi la congelator şi pentru 5 luni.

 

Supă de linte roşie

Ingrediente

1 lingură de ulei de măsline

1 morcov mare, tocat mărunt

2 bucăţi de ţelină tocate mărunt

1 ceapă mică, tocată mărunt

sare

250 g linte roşie

1 l apă

1 foaie de dafin

2 linguri de zeamă de lămâie

Preparare

Ulei de măsline sau iart pentru servire

Uleiul de măsline se încălzeşte într-o oală de mărime potrivită. Se adaugă morcovul, ţelina, ceapa şi sarea şi se amestecă. Se pune capacul şi se lasă 5 minute. Se adaugă lintea roşie, apa şi foaia de dafin. Se lasă să clocotească şi se fierbe încă 20 de minute. Se ia de pe foc şi se adaugă zeama de lămâie. Se dă din nou la foc mic şi se mai lasă un minut. Se serveşte cu ulei de măsline sau iaurt. Resturile se pot păstra la frigider pentru 5 zile.

 

Supă de praz şi cartofi

Ingrediente

1 lingură de ulei de alune sau orice alt ulei vegetal

2 linguri de unt

1 praz curăţat şi tăiat mărunt

250 g cartofi curăţaţi şi tăiaţi cuburi

1 l supă de pui

250 g apă

sare

piper măcinat

pătrunjel

100 g brânză Gruyère răzuită

Preparare

Se încălzesc untul şi uleiul. Se adaugă prazul şi se lasă 3 minute. Se amestecă din când în când. Între timp se taie cartofii. Se pun supa, sarea, apa şi piperul şi, la final, cartofii. Se lasă să clocotească. După 12 minute se reduce focul. Se serveşte cu pătrunjel şi cu brâză răzuită.

Supă de fasole albă şi bacon

Ingrediente

450 g fasole albă uscată

Un os de porc

2 kg supă

200 g bacon tăiată mărunt

1 ceapă, tocată mărunt

1 ardei roşu tocat mărunt

2 morcovi tocaţi mărunt

2 bucăţi de ţelină tocate mărunt

4 căţei de usturoi

sare

piper

100 g şuncă de porc

4 fire de cimbru

zeama de jumătate de lămâie

Pătrunjel proaspăt

Preparare

Fasolea se lasă într-un vas cu apă peste noapte. Se schimbă apa. Se adaugă osul şi supa şi se lasă să fiarbă aproximativ 2 ore. Apoi, se scoate osul.

Baconul se trage la tigaie până devine crocant. Se scoate din tigaie şi în acelaşi ulei se pun morcovii, ceapa, ţelina, ardeiul şi usturoiul. Se pune un praf de sare şi se lasă 10 minute. Se adaugă şunca şi cimbrul. Când fasolea este gata se scot 2 căni de boabe şi se pasează. Se adaugă înapoi în oală împreună cu legumele sotate. Se dă focul mai mic şi se mai lasă 15 minute. Se adaugă zeama de lămâie şi pătrunjelul.

Supă de conopidă cu lapte de cocos

Ingrediente

2 linguri de ulei de măsline

2 cepe tocate mărunt

sare

4 căţei de usturoi

1 conopidă

1,5 kg supă

coriandru măcinat

turmeric măcinat

chimen măcinat

250 g lapte de cocos

piper măcinat

nuci caju mărunţite

pătrunjel proaspăt

Preparare

Uleiul de încinge într-o tigaie. Se pune ceapa şi se lasă 8-9 minute, până devine translucidă. Se reduce focul şi se pune usturoiul şi se mai lasă 2 minute. Se adaugă conopida, supa, condimentele. Se lasă 15 minute până se înmoaie conopida apoi se pune compoziţia în blender şi se pasează. Se pune apoi în vasul de gătit, se adaugă laptele de cocos şi se lasă 1 minut. Se serveşte garnisită cu bucăţi de caju şi pătrunjel.

 
supa legume carne toamna

Cristina Călin