tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Arta de a face cel mai bun pesto acasă

Arta de a face cel mai bun pesto acasă

7 iul 2016 comentarii

Originar din nordul Italiei, din Liguria, sosul pesto este celebru în întreaga lume pentru savoarea sa, pentru care nu e nevoie decât de câteva ingrediente simple: busuioc, usturoi, seminţe de pin, parmezan ras şi un ulei de măsline de calitate. Şi e atât de uşor de făcut, încât de astăzi poţi să îl faci şi acasă. Iată cum!

Literal, pesto se referă la ceva ce este sfărâmat sau pisat, de aceea metoda tradiţională de a face pesto esta una în care frunzele proaspete de busuioc genovez sunt strivite într-un mojar cu pistil, în timp ce sunt amestecate cu restul ingredientelor. Aceasta metodă nu doar că îi păstrează şi îi evidenţiază prospeţimea, dar ajută şi la obţinerea unei texturi rustice, îmbietoare, complet diferită de cea a sosului pesto cumpărat din comerţ, care este mult mai uniform.

Din Roma antică, unde îşi găseşte originea, şi până astăzi, de mii de ani, sosul pesto a continuat să fie preparat, în casele oamenilor simpli, cu ajutorul mojarului. Schimbările sociale au adus cu ele însă şi metode mai moderne, menite să economisească timp şi efort; astfel că celebrul sos pesto a ajuns să fie preparat mult mai rapid cu ajutorul roboţilor de bucătărie sau al blenderelor. Indiferent de metoda de preparare aleasă însă, italienii insistă asupra unui aspect foarte important: pesto-ul trebuie pregătit întotdeauna cu entuziasm, altfel nu va avea aceeaşi consistenţă şi, mai ales, aceeaşi savoare. 

Şi, ca în cazul oricărei alte reţete, calitatea ingredientelor folosite este cea care influenţează cel mai mult rezultatul final: pentru un gust inegalabil, e bine să foloseşti cele mai bune ingrediente la care ai acces: busuiocul sa fie proaspăt şi, pe cât posibil, tânăr, cu frunzele încă mici; uleiul de măsline să fie extravirgin, presat la rece, însă cu o aromă nu atât de pronunţată, să fie temperat. Pe principiul asocierii cu locul de origine, alege să foloseşti un ulei de măsline italienesc. Pentru brânză, se pot folosi atât Parmeggiano-Reggiano, cât şi Pecorino Sardo - de preferat este ca şi acestea să fie proaspăt răzuite, iar gustul lor să fie sărat, învechit, dar nu înţepător, prea puternic.   

Desigur, proporţiile ideale între aceste ingrediente depinde foarte mult de gusturile şi preferinţele personale. Iar metoda de preparare, e de la sine înţeles, depinde mult de timpul avut la dispoziţie. Cei mai mari Chefi subliniază însă faptul ca un pesto autentic, făcut în mojar cu pistil, este cel cu savoarea cea mai mare. 

Aşa că, dacă aveai nevoie de puţină inspiraţie pentru astăzi, un sos pesto verde şi proaspăt este o idee bună, indiferent de metoda de preparare pe care o alegi.

 

 

sos verde pesto italian bucatarie italiana how to tutorial