tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Budinca de Yorkshire, garnitura favorită a lui Gordon Ramsay atunci când îşi prepară acasă o friptură de vită
SWEET COOL

Budinca de Yorkshire, garnitura favorită a lui Gordon Ramsay atunci când îşi prepară acasă o friptură de vită

31 oct 2018 comentarii Autor: Alina Miron

Budinca de Yorkshire este unul dintre felurile favorite ale celebrului Gordon Ramsay, care a declarat că şi-l prepară adesea acasă la el. Pufoasă şi crocantă în acelaşi timp, această “budincă” este un deliciu uşor de făcut. Un preparat tradiţional britanic, extrem de popular printre englezi, care este consumat nu doar ca desert, ci mai ales ca garnitură la fripturi şi legume. Dacă vrei să-l încerci şi tu, iată reţeta, însoţită, mai jos, şi de o scurtă istorie şi de câteva idei de servire.

Ingrediente:

12 porții

4 ouă

140 grame făină

200 ml lapte

Sare, piper proaspăt măcinat

Ulei de floarea soarelui, pentru uns formele

Preparare:

Timp de preparare: 15 minute Timp de gătit: 25 minute

Se încălzeşte cuptorul la 230ºC sau, dacă ai cuptor pe gaze, dă focul la maximum.

Unge cu ulei o formă de brioşe cu 12 adâncituri şi dă-o la cuptor, pentru a se încălzi.

1. Pentru a face aluatul, pune făina într-un castron şi adaugă ouăle, amestecând până obţii un aluat  neted. Treptat, adaugă laptele şi continuă să baţi, până când amestecul devine omogen. Se condimentează cu sare (şi piper, dacă pregăteşti budinca pentru feluri sărate). Aceasta este metoda tradiţională. Dar în cazul în care vrei să economiseşti timp, poţi amesteca ingredientele toate odată, într-un mixer.

2. Scoate forma de brioşe fierbinte din cuptor şi toarnă compoziţia în mod egal în fiecare adâncitură.

3. Dă forma înapoi la cuptor şi lasă timp de 20-25 de minute, până când budincile se umflă şi se rumenesc.

4. Se pot servi imediat, calde, dar sunt gustoase şi reci. Unii chiar le congelază (termenul lor de “garanţie” este de 1 lună) şi le reîncălzesc când vor să le mănânce.

Sfat: Secretul pentru a obţine o budincă de Yorkshire bine crescută şi pufoasă este să torni aluatul în formele unse cu ulei, fierbinţi, şi să nu deschizi uşa cuptorului! Un amestec perfect pentru budinca de Yorkshire trebuie să fie uşor şi aerisit, iar uleiul din partea inferioară a vasului de gătit trebuie să fie cât mai fierbinte pentru ca aluatul să se umfle. Pentru moduri de a le servi, citeşte povestea budincilor de Yorkshire de mai jos.

 

Deşi se numeşte budincă de Yorkshire, originile exacte ale acestui preparat simplu şi atât de popular în Anglia nu sunt cunoscute: este, oricum, considerată ca aparţinând de nordul Angliei. Denumirea "Yorkshire" a fost folosită pentru prima dată într-o carte veche de bucate, din 1747, a lui Hannah Glasse: "The Art of Cookery Made Plain and Simple". Cartea descria preparatul pufos şi uşor corcant pe fund făcut în regiunea Yorkshire, deşi budinca de aluat exista deja şi în alte părţi ale Angliei.

De ce se numeşte budincă şi nu foietaj sau aluat?

Este interesant că eneglezii o denumesc budincă (pudding), chiar dacă budinca este în accepţiunea generală un desert dulce, fiert. Pe de altă parte, chiar nu este vorba de ceva dulce neapărat: englezii folosesc aceste brioşe ca garnitură la fripturi sau asociată în mâncăruri sărate: preparatul poate fi umplut cu aproape orice. Pentru noi, acest preparat nu este tocmai o budincă, ci un aluat pufos.


Dar explicaţia este destul de simplă: pe vremuri, în Marea Britanie, budinca era o hrană pe bază de carne. Până la sfârşitul secolului al 18-lea, puddings-urile nu au mai fost, treptat, bazate pe carne. Această schimbare a coincis întâmplător cu prima menţiune publicată a budincii de aluat.
Scopul iniţial al servirii budincuţei nu era ca parte a unei mese principale, în felul în care este consumată acum, ci se servea înainte de masă, cu sos, ca aperitiv. Acest lucru se datorează faptului că, pe vremurile în care carnea era costisitoare, budinca de Yorkshire avea rostul de a umple stomacul, pentru a satisface foamea celor care munceau fizic din greu.

Britanicii o consumă mai ales la cina de Crăciun

Budinca de Yorkshire a început să fie consumată împreună cu carnea (de obicei carne de vită), deoarece aluatul se frigea deasupra jarului, sub friptură, atunci când carnea era pusă la preparat. Astfel, grăsimile şi sucurile din carne puteau picura pe budinca de aluat, aromatizând şi adăugând culoare. Astfel, grăsimile din carne, esenţiale în dieta de atunci, erau utilizate ingenios, fără a se pierde la gătit. Sursele acestor grăsimi esenţiale, în special în nordul Angliei, erau dificil de obţinut la acel moment, în special din cauza costului ridicat al cărnii. Nu este de mirare că se folosea fiecare picătură.

O budincă Yorkshire este gătită în mod tradiţional într-un vas de dimensiuni mari, puţin adânc şi apoi tăiată în felii pentru a fi servită. De asemenea, tot în mod tradiţional, în zilele de duminică, budincile de Yorkshire sunt incluse în orice meniu cu carne, nu doar cu carnea de vită. Astăzi, budincile de Yorkshire au şi o zi a lor, declarată zi de sărbătoare: prima duminică a lunii februarie.

Cum se serveşte budinca de Yorkshire?

La momentul actual, există o mulţime de variaţii moderne pe baza tradiţionalei reţete de budincă de Yorkshire, probabil cea mai cunoscută fiind "Toad in the Hole", care înseamnă cârnaţi îmbrăcaţi într-o budincă mare de Yorkshire, serviţi cu sos de ceapă. De asemenea, mulţi britanici prepară carne cu mazăre, rădăcinoase şi cartofi, toate servite într-o budincă mare, rotundă, de Yorkshire. Aproape ca o tocană într-o carcasă de aluat. Nu numai că budinca tradiţională din Yorkshire este un fel de mâncare savuroasă, dar este servită şi cu sau înainte de felul principal.

Celebrele budincuţe se pot servi foarte bine şi a doua zi după gătire, reîncălzite, la micul dejun, cu gem, fructe sau sirop. Desigur, asta pentru că, dacă reţeta de aluat a britanicilor îţi este deja cunoscută, motivul e simplu: este la fel cu cea folosită pentru multe preparate dulci, precum clătitele. Doar că are alt mod de preparare. Ce zici, vei încerca şi tu?

gordon marea britanie retete budinca