tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Cartoful dulce. 5 preparate pentru deliciul tău

Cartoful dulce. 5 preparate pentru deliciul tău

16 oct 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Cartoful dulce a fost adus în Europa de Cristofor Columb în expediţia lui către Americi în 1492. Astăzi este foarte popular în America de Sud, unde au fost cultivaţi de peste 8000 de ani pe teritoriul actual al statului Peru. Totuşi, potrivit Organizaţiei Mondiale pentru Agricultură, China este cel mai mare producător din lume.

Cartoful dulce este unul dintre cele mai versatile alimente, fiind un ingredient potrivit atât în felurile sărate, cât şi în cele dulci. Poate fi gătit şi la cuptorul cu microunde şi uns apoi cu nişte unt pentru un aperitiv grozav.

Iată 5 reţete de preparate cu cartof dulce care pot fi folosite în orice moment al zilei.

Supă de cartof dulce şi kale

Ingrediente

259 ml supă de pui sau de legume

750 g ml apă

1 quart chicken broth (or vegetable broth)

Jumătate linguriţă de sare

700 g cartofi dulci

1 căţel de usturoi pisat

1 praf de ardei iute cayenne

1 kale

sare după gust

piper după gust

felii de lămâie (opţional)

Mod de preparare

Se pune supa într-un vas şi se aduce la punctul de fierbere şi se adaugă apa, usturoiul, praful de cayenne şi cartofii dulci curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi. Se dă focul mai mic şi se mai lasă 15-20 de minute până când se înmoaie cartofii. Cu ajutorul unui tel pentru piure se zdrobesc cartofii. Dacă doriţi supa mai groasă, îi pasaţi mai mult.

Se adaugă varza kale având grijă să fie toată acoperită cu apă. Se lasă 15-20 de minute sau până varza este fiartă. În caz contrar, va avea un gust amar.

Se asezonează cu sare şi piper şi se serveşte cu lămâie stoarsă.

Cheesecake cu cartof dulce

Ingrediente

Pentru blat

500 g biscuiţi graham mărunţiţi

125 g unt topit

55 g nuci pecan mărunţite fin

Pentru umplutură

650 g cremă de brânză

250 g zahăr

4 ouă mari

2 gălbenuşuri

3 linguri de făină

2 linguriţe de scorţişoară

1 linguriţă de ghimbir

250 g frişcă

370 g cartofi noi fierţi şi zdrobiţi

Mod de preparare

Se preîncălzeşte cuptorul la 180 grade Celsius.

Biscuiţii se amestecă cu untul şi nucile pecan. Se amestecă bine şi apoi se presează pe fundul unei tăvi cu diametrul de 25 cm.

Pentru umplutură crema de brânză se bate cu mixerul, zahărul, gălbenuşurile şi ouăle întregi până când se omogenizează. Se adaugă făina, scorţişoara şi ghimbirul. Apoi, se fişca şi cartofii dulci zdrobiţi şi se mixează la o viteză medie. Compoziţia se pune deasupra blatului. Se dă la cuptor pentru 15 minute, apoi se reduce temperatura la 150 grade Celsius şi se mai lasă încă o oră. Se scoate de la cuptor şi se lasă câteva ore să se răcească.

Cartofi dulci caramelizaţi

Ingrediente

4 cartofi dulci de mărime medie

sare

210 g zahăr brun

70 g apă

2 linguri de unt

Mod de preparare

Cartofii dulci se fierb cu coajă şi apoi se lasă să se răcească suficient cât să-I puteţi manevra. Se curăţă de coajă şi se se taie în două. Se sărează.

Zahărul se amestecă cu apa şi untul şi se pun pe foc. Se lasă să ajungă la punctul de fierbere. Cartofii se pun în compoziţie şi focul se lasă la minim. Se lasă 15 minute amestecându-se din când în când. Se ia de pe foc.

Supă de cartofi dulce, morcovi şi ghimbir

Ingrediente

2 linguriţe de ulei canola

125 g şalotă tocată mărunt

2 morcovi

750 g cartofi dulci

2 linguriţe de praf curry

750 g supă de pui

sare

Mod de preparare

Uleiul de încinge într-o tigaie. Se adaugă şalotele şi se sotează 3 minute. Se adaugă cartofii, morcovii, ghimbirul şi curry şi se lasă 2 minute. Se adaugă supa şi se aduce la punctul de fierbere. Se acoperă şi se dă focul mai mic. Se mai lasă 25 de minute şi se adaugă sarea.

Supa se adaugă într-un blender şi se pasează.

Budincă de cartofi dulce

Ingrediente

2 ouă mari

60 g miere

60 g lapte degresat

1 felie de pâine integrală fără coajă

500 g de piure de cartofi dulci

1 linguriţă de extract de vanilie

scorţişoară

2 linguri de nuci pecan mărunţite

2 linguriţe de ghimbir măcinat

60 g iaurt grecesc

Mod de preparare

Se preîncălzeşte cuptorul la 170 g Celsius.  Un vas se unge cu ulei.

Se amestecă ouăle, cu 3 linguri de miere, laptele şi pâinea. Se mixează până se omogenizează. Se adaugă cartofii dulci, vanilia, scorţişoara şi se mixează în continuare. Se pune în vasul de copt şi se lasă 25 de minute.

Cât se coace budinca se amestecă iaurtul cu restul de miere şi nucile pecan. Când budinca s-a răcit se acoperă cu amestecul de iaurt şi se serveşte. 

cartof dulce retete