tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Cozonac de Paşti. Reţeta care-l transformă într-o joacă de copii chiar şi în mâinile unui bucătar începător
SWEET

Cozonac de Paşti. Reţeta care-l transformă într-o joacă de copii chiar şi în mâinile unui bucătar începător

12 apr 2017 comentarii

Cozonacul proaspăt scos din cuptor e o sărbătoare în sine. Şi cât de bine miroase în casă! Iată şi reţeta care-l transformă într-o joacă de copii chiar şi în mâinile unui bucătar începător.

Ingrediente:

Pentru aluat:

1 kg făina

100 g unt

400 ml lapte

3 oua

300 g zahăr

40 g drojdie

50 g stafide

½ fiolă cu esenţă de rom

½ linguriţă cu sare

1 linguriţă coajă rasă de lămâie

1 linguriţă coajă rasă de portocale

Pentru umplutură:

2-3 linguri cu cacao

100 g nuci mărunţite

½ fiolă cu esenţă de rom

3-4 linguri cu zahăr

10 linguri cu lapte

Preparare:

Timp de preparare: Timp de gătit:

Uită de maia şi de alte proceduri migăloase. Prepară aluatul până devine pufos, crescut şi gustos. Adică cerne făina împreună cu sarea într-un lighean mare. Dizolvă drojdia în puţin lapte călduţ şi toarn-o într-un cerc făcut în făină. Adaugă ouăle, untul topit, aromele, stafidele şi zahărul. Frământă uşor, până amesteci toate ingredientele. Adaugă treptat şi laptele şi frământă până când aluatul ţi se dezlipeşte de pe mâini sau devine elastic. Acoperă cu un prosop şi du-l într-un loc calduros, la crescut, cam 30-40 de minute. Începe să pregăteşti crema, amestecând bine toate ingredientele. Bate şi un ou separat, ca să ungi cozonacii în tavă. Când aluatul şi-a dublat volumul, separă-l în două. Întinde fiecare bucata pe masă, cu un sucitor sau cu mâna, toarnă jumătate din umplutură şi rulează-l. Pune-l într-o formă unsă în prealabil cu unt. La fel şi cu restul de aluat. Unge suprafaţa cozonacilor cu oul bătut şi direct la cuptor cu ei. 40-45 de minute, la foc potrivit.

Sunt gata când încep să parfumeze casa şi să formeze o crustă rumenă. Poţi să-i încerci cu o scobitoare. Sau cum făcea bunica, cu o andrea subţire.

Şi gata, cozonac ca la bunica sau mama acasă! Fără să pierzi ore cu frământatul şi dospirea.

 

 

reţetă cozonac paşte deserturi prăjituri