tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Cum să faci rapid calzone de casă

Cum să faci rapid calzone de casă

9 mar 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

Calzone este pizza inventată pentru a fi mâncată mai uşor, fără cuţit şi furculiţă. A fost creată în secolul al XVIII-lea, în Napoli şi de atunci a devenit celebră în întreaga lume.

Calzone poate fi preparată şi acasă cu foarte mare uşurinţă, mai ales că îţi lasă posibilitatea de a o umple cu ingrediente pe care le ai uitate prin frigider şi cu care nu prea ştii ce să mai faci. Resturi de fripură, de brânzeturi, legume pot face din calzone chiar şi o cină excelentă. Spanacul şi brânza ricotta au fost folosite iniţial pentru a umple calzone, dar poţi folosi tot ce îţi trece prin cap.

Pentru aluat se poate folosi şi aluat cumpărat, însă dacă ai puţin timp îl poţi face chiar tu. Din ingredientele reţetei de mai jos vei avea aproximativ 500 g de aluat, iar din cele pentru umplutură aproximativ 400 de grame.

Principala problemă care apare atunci când faci calzone este că se întâmplă să explodeze pur şi simplu şi nu mai seamănă deloc cu ceea ce ar trebui să fie. Pentru a evita acest lucru trebuie nu trebuie să rulezi aluatul prea mult şi nici să pui prea multă umplutură. Fiecare calzone trebuie înţepat cu o furculiţă, air marginile trebuie unse cu ou bătut pentru a se lipi mai bine.

Calzone

Ingrediente

Pentru aluat

180 ml apă caldă

1 linguriţă de drojdie uscată

500 g de făină

Sare

1 lingură de ulei de măsline

1 ou

Pentru umplutură

2 linguri de ulei de ulei de măsline

1 ceapă medie tocată

3 căţei de usturoi tocaţi

Sare

Piper proaspăt măcinat

170 g spanac

100 g brânză ricotta

100 g mozzarella răzuită

100 g sos de roşii

Mod de preparare

Pentru aluat se combină apa cu drojdia şi se lasă până drojdia se dizolvă. Se adaugă făina şi sarea şi se amestecă până se încorporează. Aluatul se frământă bine, aproximativ 6-8 minute. Dacă se lipeşte încă de mâini se mai pune făină şi se mai frământă.

Aluatul se unge cu ulei de măsline şi se lasă să crească până îşi dublează volumul, aproximativ o oră şi jumătate.

Cuptorul se preîncălzeşte la 230 grade celsius. Pe o tavă se pune hârtie de copt.

Pentru umplutură se încălzeşte ulei de măsline într-o tigaie. Se pun ceapa şi uleiul de măsline şi se amestecă din când în când. Se lasă aproximativ 6-8 minute. Se adaugă spanacul. Se mai lasă 1 minut. Se ia se pe foc şi se mai lasă 2-3 minute. Se adaugă ricotta şi mozzarella. Se ia de pe foc.

Aluatul se împarte în 8. Din fiecare bucată se formează cercuri cu diametrul de 15 cm. Se lasă să se odihnească 5 minute. Apoi, se umple fiecare cu sos de roşii şi amestecul de brânză şi spanac. Se împătureşte, se unesc marginile şi se ung cu ou bătut.

Calzone se coc 15-20 de minute. Se scot din cuptor şi se lasă să se răcească puţin înainte de servire.

 

 

calzone de casă calzone