tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Deserturi cu lămâie (2 reţete delicioase)

Deserturi cu lămâie (2 reţete delicioase)

25 ian 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

Lămâile dau un gust aparte deserturilor facându-le perfecte atât pentru vremea rece, cât şi pentru zilele călduroase de vară.

Biscuiţi cu glazură de lămâie

Ingrediente

Pentru aluat

125 g făină

185 g făină spelta

65 g zahăr

35 g seminţe de mac

1 linguriţă de praf de copt

1 bicarbonat de sodiu

1 linguriţă de sare

85 g unt

150 g + 2 linguri de lapte bătut

1 ou mare

1 linguriţă de extract de vanilie

2 linguri de zeamă de lămâie

2 linguri de coajă de lămâie

Pentru glazură

100 g zahăr pudră

2 linguri de zeamă de lămâie

Mod de preparare

Se foloseşte o tavă care să aibă loc în congelator.

Într-un vas mediu, se bat cu telul făina, spelta, zahărul, seminţele de mac, praful de copt, bicarbonatul de sodiu şi sarea. Se adaugă untul tăiat cuburi. Se amestecă cel mai bine cu mâna.

Într-un vas mic se amestecă laptele bătut, oul, extractul de vanilie, zeama şi coaja de lămâie. Apoi, se adaugă şi ingredientele uscate. Folosind o spatulă de lemn, se amestecă laptele bătut în aluat şi se amestecă până se omogenizează. Se lasă să se odihnească timp de 10 minute.

Se presară cu făină suprafaţa de lucru. Se întinde aluatul şi se taie 8 patrate. Se pun pe tavă şi se dau la congelator pentru 1 oră.

Se preîncălzeşte cuptorul la 190 grade Celsius. Pătratele se pun la distanţă de 7-8 cm între ele şi se coc 25-30 cm între ele, apoi se lasă 5 minute să se răcească.

Pentru glazură, se amestecă cu o furculiţă zahărul pudră şi zeama de lămâie. Apoi, când se răcesc biscuiţii, se pune pe ei cu ajutorul unei furculiţe. Se presară cu seminţe de mac.

Prăjituri cu cremă de brânză şi lămâie

Pentru aluat

1 plic de drojdie uscată

170 ml lapte călduţ

100 g unt

2 linguriţe extract de vanilie

Coaja de la o lămâie

50 g zahăr

2 ouă mari

500 g făină

Un praf de ghimbir

1 praf de nucşoară

2 linguri de zeamă de lămâie

Pentru crema de lămâie şi brânză

1 lămâie

110 g cremă de brânză

180 g zahăr pudră

Mod de preparare 

Pentru aluat se pune drojdia în laptele călduţ într-un bol şi se lasă câteva minute până face spumă. Apoi se adaugă untul, ouăle, zahărul, vanilia, zeama de lămâie, ghimbirul şi un sfert din cantitatea de făină. Se adaugă apoi sarea şi nucşoara. Se omogenizează şi se adaugă şi restul de  făină. Se dă mixerul la cea mai mică viteză şi se mai lasă 5 minute.

Aluatul se unge cu ulei şi se lasă la căldură 1 oră până când îşi dublează volumul.

Pentru crema de lămâie se rade coaja de la lămâie şi se stoarce zeama. Se amestecă cu zahărul şi se amestecă cu degetele. Se adaugă untul şi se amestecă cu un mixer până când devine o compoziţie cremoasă. Se adaugă nucşoara şi ghimbirul. Se lasă la frigider pentru jumătate de oră.

Într-o tavă se pune hârtie de copt. Aluatul se întinde şi se taie 12 fâşii care se umplu cu cremă de brânză. Se pun în tavă şi se mai lasă o oră să crească. Apoi, se dă la cuptor la 170 grade Celsius pentru 35 de minute.

Se scot de la cuptor şi se presară cu coajă de lămâie. Se lasă să se răcească 10 minute. 

deserturi cu lămâie reţete