tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Gazpacho de Andaluzia, supa faimoasă la nivel mondial
FRESH

Gazpacho de Andaluzia, supa faimoasă la nivel mondial

25 iul 2016 comentarii

Gazpacho este supa răcoritoare a verii. Cu rădăcini adânci în Spania, căci aici se spune că şi-ar avea originile, adusă de romani, mai exact în Andaluzia, acest deliciu este nelipsit din bucătăriile spaniole şi portugheze în zilele toride.

În Cordoba şi Sevilla, este ridicată la nivel de artă în gastronomie. Sunt diferite reţete, în funcţie de zonă, dar cea tradiţională conţine roşii, pâine tare, ardei gras, castravete, ceapă, usturoi, oţet alb, apă şi sare. La final, se poate orna cu şuncă, ouă fierte, migdale, legume sau plante proaspete: roşii, ardei, mentă, busuioc.  

Doua reţete de gazpacho pentru zilele de vară

Gazpacho de legume

Ingrediente

6 roşii coapte, decojite şi tocate

1 ceapă tocată mărunt

1 castravete decojit, fără seminţe, tocat

1 ardei gras, roşu sau verde, fără seminţe, tocat

2 tulpini de ţelină, tocate

1-2 linguri de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt

2 linguri de arpagic proaspăt, tocat mărunt

1 căţel de usturoi, pisat

1/4 cană de oţet din vin roşu

1/4 cană ulei de măsline

2 linguri de zeamă de lamâie, proaspăt stoarsă

2 linguriţe de zahăr

sare şi piper proaspăt măcinat, după gust

6 picături de sos Tabasco sau

1 linguriţă de sos Worcestershire (nu adăugaţi pentru varianta vegetariană)

4 căni de sos de roşii

Mod de preparare:

Amestecaţi toate ingredientele cu ajutorul unui blender, până când supa ajunge la consistenţa pe care o doriţi.

Puneţi supa într-un recipient de sticlă, ceramică sau plastic, acoperiţi ermetic şi păstraţi câteva ore la frigider, pentru o savoare mai puternică.

Se serveşte rece, cu crutoane dacă doriţi.

Gazpacho - reţeta tradiţională din Andaluzia

Ingrediente

600 g roşii coapte 

1 castravete

2 ardei graşi (verde şi roşu) 

1 căţel de usturoi

1 ceapă roşie

100 g pâine tare, fără crustă

50 ml ulei de măsline extra-virgin 

1/2 pahar cu oţet alb 

sare, piper

Metodă de preparare

Într-un vas, înmoaie pâinea în oţet şi apă. Între timp, decojeşte roşiile. Apoi taie-le mărunt, la fel şi castravetele, ardeii, ceapa şi usturoiul. Adaugă-le pe toate în blender şi mixează până obţii o supă densă. Stoarce pâinea, apoi zeama rămasă o adaugi compoziţiei, în acelaşi timp cu sarea şi piperul. Las-o la frigider. Se consumă rece.

 

gazpacho