tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Panna cotta ca în Piedmont
SWEET

Panna cotta ca în Piedmont

13 iul 2016 comentarii

Panna cotta vine din nordul Italiei, din Piedmont, şi a fost pentru prima oară menţionată în cărţile de bucate prin 1960. Unele poveşti spun însă că a fost inventată de o unguroaică din Langhe, undeva la 1900.

Ingrediente:

2 linguri şi jumătate de zahăr

1 păstaie vanilie

500 ml smântână (30% grăsime)

1 linguriţă extract de vanilie

opţional pentru aromă 1 lingură de cognac / lichior / rom

1 plic cu foi gelatină (sau gelatină granule dar foloseşte o cantitate echivalentă pentru 500 ml lichid)

Preparare:

Timp de preparare: Timp de gătit:

Înmoaie gelatina în apă rece, 5 - 10 minute. Amestecă pe foc, într-o cratiţă, smântâna cu zahărul, seminţele de vanilie, teaca de vanilie şi extractul şi lasă-le până dau în fiert. Aşteaptă să se răcească puţin compoziţia şi adaugă gelatina, amestecând să se dizolve, apoi (opţional) lichiorul. Atenţie! Gelatina nu trebuie pusă în compoziţia foarte fierbinte, deoarece la peste 60 de grade C îşi pierde proprietăţile şi nu va mai închega. Strecoară amestecul printr-o sită, apoi toarnă în forme. Lasă-le în frigider cel puţin 4 ore, de preferat peste noapte. Serveşte desertul cu un sos de fructe de pădure sau adaugă bucăţele de fructe când torni compoziţia în forme.

Numele "panna cotta" literalmente înseamnă cremă gătită.

panna cotta reţete deserturi prăjituri