ART

Deserturile nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare. Pentru cei care nu vor să consume gluten sau nu pot există alternative la fel de delicioase ca prăjiturilşe clasice.
Ingrediente
Bezea
6 ouă mari (la temperatura camerei)
1 linguriţă de tartrat de potasiu (sau sare de lămâie)
Un praf de sare
300 g zahăr
Topping
500 g zahăr
250 ml apă
1 păstaie de vanilie
2 portocale
300 g merişoare
500 g smântână
2 linguriţe zahăr pudră
Mentă proaspătă
Mod de preparare
Se preîncălzeşte cuptorul la 120° C. Pe 2 tăvi se pun hârtii de copt.
Albuşurile se bat împreună cu sarea de lămâie şi sarea la viteză medie. Când încep să se întărească, se adaugă zahărul şi se bat la viteză maximă pentru aproximativ 6 minute.
Cu ajutorul unei linguri se formează 6 bezele pe fiecare tavă. Se coc pentru o oră şi 45 de minute.
Într-o tigaie, se amestecă zahărul şi apa. Se adaugă păstaia de vanilie şi se lasă să fiarbă. Se adaugă coaja de la portocale şi zeama. Se lasă să fiarbă până se topeşte zahărul. Se adaugă merişoarele şi se mai lasă 8 minute. Apoi, se dă deoparte şi se lasă să se răcească. Se scot păstaia de vanilie şi coaja de portocală şi se lasă la frigider să se răcească complet.
Într-un vas se bate frişcă din smântână şi zahăr pudră.
Pe o farfurie se pune o bezea, sos de merişoare şi frişcă. Se poate decora cu coajă de portocale.
Crema
170 g mascarpone
170 g cremă de brânză
900 g zahăr pudră
1 linguriţă extract de vanilie
Brioşe
250 g făină de orez
125 g făină de tapioca
1 linguriţă praf de copt
1 linguriţă sare
1 linguriţă ghimbir măcinat
1 linguriţă scorţişoară
Un praf de nucşoară măcinată
210 g zahăr brun
210 ml ulei
3 ouă mari
300 g piure de dovleac
Caramel
120 g zahăr
210 g smântână pentru gătit
O linguriţă sare de mare
Mod de preparare
Într-un vas se amestecă cu un mixer mascarpone şi crema de brânză, până când amestecul devine pufos şi omogen. Se adaugă extractul de vanilie. Se dă la rece 1 oră.
Se preîncălzeşte cuptorul la 170°. Într-un vas mare se amestecă făina de orez, tapioca, praful de copt, sarea, ghimbirul, scorţişoara şi nucşoara. Într-un alt vas se amestecă ouăle, zahărul brun, uleiul şi zahărul. Această compoziţie se adaugă peste ingredientele uscate. Se amestecă până se omogenizează şi apoi se încorporează piureul de dovleac.
Compoziţia de brioşe se pune în forme şi se cace 25 de minute. Se scot de la cuptor şi se lasă să se răcească.
Într-o tigaie mică se pune zahărul într-un strat subţire şi se lasă la foc mic. Se mişcă din când în când tigaia astfel încât zahărul să rămână întins uniform. Când s-a topit se adaugă smântâna şi sarea şi se lasă să fiarbă, amestecând din când în când. Se ia de pe foc şi se lasă să se răcească.
Brioşele de ornează cu cremă peste care se pune sos caramel.