tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Pavlova cu merişoare şi brioşe cu dovleac, reţete fără gluten

Pavlova cu merişoare şi brioşe cu dovleac, reţete fără gluten

8 dec 2017 comentarii

Deserturile nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare. Pentru cei care nu vor să consume gluten sau nu pot există alternative la fel de delicioase ca prăjiturilşe clasice.

Pavlova cu merişoare

Ingrediente

Bezea

6 ouă mari (la temperatura camerei)

1 linguriţă de tartrat de potasiu (sau sare de lămâie)

Un praf de sare

300 g zahăr

Topping

500 g zahăr

250 ml apă

1 păstaie de vanilie

2 portocale

300 g merişoare

500 g smântână

2 linguriţe zahăr pudră

Mentă proaspătă

Mod de preparare

Se preîncălzeşte cuptorul la 120° C. Pe 2 tăvi se pun hârtii de copt.

Albuşurile se bat împreună cu sarea de lămâie şi sarea la viteză medie. Când încep să se întărească, se adaugă zahărul şi se bat la viteză maximă pentru aproximativ 6 minute.

Cu ajutorul unei linguri se formează 6 bezele pe fiecare tavă. Se coc pentru o oră şi 45 de minute.

Într-o tigaie, se amestecă zahărul şi apa. Se adaugă păstaia de vanilie şi se lasă să fiarbă. Se adaugă coaja de la portocale şi zeama. Se lasă să fiarbă până se topeşte zahărul. Se adaugă merişoarele şi se mai lasă 8 minute. Apoi, se dă deoparte şi se lasă să se răcească. Se scot păstaia de vanilie şi coaja de portocală şi se lasă la frigider să se răcească complet.

Într-un vas se bate frişcă din smântână şi zahăr pudră.

Pe o farfurie se pune o bezea, sos de merişoare şi frişcă. Se poate decora cu coajă de portocale.

Brioşe cu dovleac şi ghimbir

Crema

170 g mascarpone

170 g cremă de brânză

900 g zahăr pudră

1 linguriţă extract de vanilie

Brioşe

250 g făină de orez

125 g făină de tapioca

1 linguriţă praf de copt

1 linguriţă sare

1 linguriţă ghimbir măcinat

1 linguriţă scorţişoară

Un praf de nucşoară măcinată

210 g zahăr brun

210 ml ulei

3 ouă mari

300 g piure de dovleac

Caramel

120 g zahăr

210 g smântână pentru gătit

O linguriţă sare de mare

Mod de preparare

Într-un vas se amestecă cu un mixer mascarpone şi crema de brânză, până când amestecul devine pufos şi omogen. Se adaugă extractul de vanilie. Se dă la rece 1 oră.

Se preîncălzeşte cuptorul la 170°. Într-un vas mare se amestecă făina de orez, tapioca, praful de copt, sarea, ghimbirul, scorţişoara şi nucşoara. Într-un alt vas se amestecă ouăle, zahărul brun, uleiul şi  zahărul. Această compoziţie se adaugă peste ingredientele uscate. Se amestecă până se omogenizează şi apoi se încorporează piureul de dovleac.

Compoziţia de brioşe se pune în forme şi se cace 25 de minute. Se scot de la cuptor şi se lasă să se răcească.

Într-o tigaie mică se pune zahărul într-un strat subţire şi se lasă la foc mic. Se mişcă din când în când tigaia astfel încât zahărul să rămână întins uniform. Când s-a topit se adaugă smântâna  şi sarea şi se lasă să fiarbă, amestecând din când în când. Se ia de pe foc şi se lasă să se răcească.

Brioşele de ornează cu cremă peste care se pune sos caramel. 

retete

Cristina Călin