tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Pizza cu gorgonzola şi struguri

Pizza cu gorgonzola şi struguri

20 sep 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Combinaţia de struguri cu gorgonzola va face din această pizza preferata familiei.

Ingrediente:

6 porții

6 g drojdie uscată

280 g făină

60 g apă călduţă

5 g sare

7 ml ulei de măsline

80 ml vin Vin Santo (sau alt vin roşu pentru desert)

15 g zahăr

370 g struguri roşii

150 g brânză Fontina

70 g brânză gorgonzola dulce fărâmiţată

3 g piper negru măcinat

Preparare:

Timp de preparare: 30 minute Timp de gătit:

Se amestecă drojdia cu 15 g de făină şi 60 g de făină. Se lasă 5 minute, până când amestecul devine cremos la suprafaţă.

Restul de făină se amestecă cu sarea, apoi se adaugă amestecul de drojdie, uleiul şi restul de apă caldă. Se amestecă până când se omogenizează. Se mai adaugă făină până când aluatul se desprinde cu uşurinţă de pe pereţii bolului. Acest aluat va fi ceva mai umed decât alte tipuri de aluat pentru pizza.

Aluatul se întinde pe o suprafaţă de lucru pe care în prealabil s-a pus făină. Se frământă până când devine elastic, aproximativ 8 minute. Apoi, se acoperă cu făină şi se lasă să dospească într-un loc călduros pentru 80-90 de minute.

Cuptorul se preîncălzeşte la 250̊C cu cel puţin 45 de minute înainte de pune pizza la copt. Indicat este să fie coaptă pe o piatră, însă puteţi folosi şi o tavă de cuptor. Când se întinde aluatul se fac cât mai puţine mişcări pentru a nu-i lua din elasticitate.

Vinul se fierbe cu zahăr şi se amestecă până când zahărul se topeşte. Se lasă să fiarbă până când rămân doar 15 ml, aproximativ 5 minute. Se adaugă strugurii fără sâmburi, tăiaţi în două. Se adaugă brânzeturile şi piperul şi se amestecă până când se omogenizează.  

Compoziţia se întinde pe aluatul de pizza lăsând 2,5 cm până la margine. Se dă la cuptor şi se coace până când blatul devine auriu şi brânza începe să facă bule, aprocimativ 14-16 minute. Se scoate de la cuptor şi se lasă să se răcească 5 minute înainte de a se felia. 

 

Pizza cu gorgonzola şi struguri este inspirată din bucătăria toscană, fiind un preparat des întâlnit în această zonă a Italiei. 

pizza struguri gorgonzola