tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Quiche Lorraine, de la kuchen la clasicul din bucătăria franţuzească
HOT

Quiche Lorraine, de la kuchen la clasicul din bucătăria franţuzească

9 feb 2017 comentarii

Savuros prin tradiţie, Ouiche Lorraine este un clasic în bucătăria franţuzească, dar mai ales în cea din Lorena. Este nelipsit din mai toate cafenenele, restaurantele şi braseriile frantuzeşti.

Ingrediente:

200 g aluat de tartă franţuzesc

200 g bacon

30 g unt

3 ouă

200 ml lapte

200 ml smântână

nucşoară

sare

piper

Preparare:

Timp de preparare: Timp de gătit:

Ca să pregăteşti pâte brisée, aluatul de tartă franţuzesc, ai nevoie de făină (200 g), unt rece (125 g) şi 4 linguri de apă rece, 1/4 linguriţă de sare, 1 praf de zahăr. Amestecă făina, sarea şi zahărul într-un vas, adaugă untul şi frământă. Când începe să prindă formă, pune şi apa şi continuă să frămânţi, până se omogenizează compoziţia. Se înfăşoară aluatul în folie de plastic şi se dă la frigider o oră. Încălzeşte cuptorul la 180 de grade Celsius. Întinde aluatul într-o tavă rotundă şi înţeapă-l uşor în mai multe locuri cu o furculiţă. Apoi căleşte puţin şunca şi presară pe deasupra aluatului. Pune şi bucăţile de unt. Într-un bol, bate ouăle şi adaugă laptele şi smântâna. Condimentează cu sare, piper şi nucşoară. Toarnă acestă compoziţie peste aluat. Se coace 40-50 de minute.

Dar să ne întoarcem puţin în timp.

Reţeta originală de Ouiche Lorraine nu conţine brânză! Timp de generaţii, a fost considerată comoara culinară din estul Franţei. În Lorena, reţeta clasică înseamnă doar smântână, ouă şi bacon. Şi se coace 20-30 de minute până când crusta începe să devină aurie. 

Dar Quiche Lorraine este, se pare, originar din cultura germană, unde "quiche" era o plăcintă cu cremă de ou, într-un aluat de brioşe, şi nu în cel tradiţional franţuzesc. Numele Quiche derivă din "Kuchen" (prăjitură") în dialectul francez - german, vorbit în regiunile din nord estul Franţei.

Astăzi, Quiche Lorraine este servit în restaurantele din Franţa ca aperitiv, însoţit de o salată crocantă, sau la brunch. Se degustă la temperatura camerei sau uşor cald. Cea mai populară reţetă conţine brânză uşoară, precum emmenthal sau gruyere. Foarte uşor de preparat modernul Quiche Lorraine s-a adaptat timpurilor, iar astăzi conţine şi ceapă, brânză de capră, somon, broccoli, praz sau spanac.

Iată şi două recomandări importante de la bucătarii din Lorena:

- înţeapă aluatul înainte de a adăuga compoziţia. 

- pentru a obtine un Quiche Lorraine consistent, crema trebuie să domine ouăle.

+ o variantă modernă a Quiche Lorraine, cu brânză de capră şi roşii uscate

quiche lorraine