tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Amintiri din gazetărie şi-un pui ţărănesc cu roşii şi smântână

Radu Anton Roman: Amintiri din gazetărie şi-un pui ţărănesc cu roşii şi smântână

2 nov 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

La Negreşti-Vaslui, demult, într-un august, pe când, gazetar de teren, umblam din loc în loc şi din cramă-n cramă, sperând să descopăr miracole şi chilipiruri, am fost invitat de directorul unei făbricuţe de caşcaval la chermeza cu „retribuiţii“ (nu se mai spunea salariaţi) în vederea anunţării unor prime.

Până aici nimic neobişnuit, dacă petrecerea, menită să sudeze unitatea colectivului, nu s-ar fi bazat pe formula român-revelionistă: fiecare vine cu ce poate de acasă şi se face o grămadă mare pentru toată lumea.

Dar „toată lumea“ şi „fiecare“ s-au ignorat reciproc şi „nimeni“ n-a adus mai nimic!

La cantină s-au improvizat, tardiv, vreo trei tăvi cu biscuiţi săraţi, cineva a adus de la o cârciumă câţiva pui cu roşii şi smântână, din oraş s-a cărat în pripă ceva vin alb-roz, zis de Vaslui (un cupaj probabil) sec, cu iz floral de Fetească Albă dar cu gust înţepat, de Zghihară şi un ton mai viril, de Riesling.

Degeaba! Dezordinea a ucis dragostea colectivă: după anunţarea primelor, „chermeza“ s-a terminat cu o bătaie ţigănească, cu învinuiri şi oale sparte în capete directoriale (deşi, puiul şi vinul erau soţi buni).

Totuşi trebuie să fie lăudată şi ridicată tot timpul în slăvi ospita­litatea pe care o arată moldovenii străinilor şi drumeţilor. Într-adevăr, cu toate că sunt foarte săraci din pricina vecinătăţii cu tătarii, totuşi
nu refuză niciodată oaspetelui pâine şi găzduire, hrănindu-l pe el şi caii lui timp de trei zile fără nici o plată. Pe drumeţ îl primesc cu fruntea senină şi cu faţa voioasă, ca şi cum le-ar fi venit un frate sau vreo rudă. (Niecolo Borti - „Călători străini în Ţările Române“)

Reţetă apărută în cartea Radu Anton Roman, Mâncăruri vegetale şi de post, gătite româneşte. Aceasta şi altele scrise de Radu Anton Roman se pot comanda din magazinul online www.bucătăria-lui-radu.ro. 

 

Ingrediente

500 g ceapă
1 ceaşcă de supă de oase
1 legătură de mărar
1 kg roşii coapte dar tari
1 ceaşcă de smântână
1 lingura de faina
ceva sare, un praf de piper
1 pui
100 g unt

MOD PREPARARE

Puiul se face bucăţi, se sărează, piperează şi se trece prin făină, apoi se pune la prăjit în unt încins.

Se toacă ceapa.

Când s-a rumenit carnea, se scoate şi se pune în locul ei ceapa la călit, până se colorează.

Când ceapa s-a rumenit, se stinge cu supă, să fiarbă 1 minut.

Roşiile se toacă mărunt

Se pun la fiert, peste ceapă, carnea şi roşiile, 1 jumătate de oră

Se toacă mărarul, se freacă cu smântâna

Când e gata, se amestecă şi smântâna şi se oferă cu mămăligă

Taina: Acelaşi lucru, dar fără roşii, e pui cu smântână.

 

radu anton roman pui la ceaun pui cu smântână reţetă