tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Boş de ciuperci, cea mai cuceritoare fiertură românească

Radu Anton Roman: Boş de ciuperci, cea mai cuceritoare fiertură românească

27 nov 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Pe cât de savuroasă, de plină, de catifelată e ciorba asta—una din cele mai cuceritoare fierturi româneşti—pe atât de izolată, de uitată pe văile pâraile moldovene. De câte ori mi se întâmplă să ospătez vreun străin, îi fac borş de ciuperci şi merg la sigur: înnebuneşte de plăcere. Cu toate astea, nico bodegă, dar absolut niciuna (din cele nenumărate pe unde mi-am tocit coatele şi măselele) nu o face!

1 kg de ciuperci, de preferinţă de soi bun, păstrăviori de fag, urechiuşe (mai ales), râşcovi, pâinişoare, mânătărci.

Zarzavat

1 păstrârnac

1 ţelină mică

2 cepe

500 ml supă de carne

Sarte, piper, după gust

1 ou

1 pătrujel

2 morcovi

1 gogoşar sau 1 ardei gras

1 litru borş proaspăt

1 pahar smântână

1 legătură leuştean sau altă verdeaţă

Reţetă apărută în cartea Radu Anton Roman, Bucate balcanice cu accent românesc. Aceasta şi altele scrise de Radu Anton Roman se pot comanda din magazinul online www.bucătăria-lui-radu.ro. 

 

Se grijeşte zarzavatul, se rade sau se toacă din cuţit, se pune la fiert în 2 litri apă cu 1 praf de sare, o jumătate de oră. Ciupercile se spală bine, se toacă felii subţiri, se pun împreună cu supa lângă zarzavat, să clocotească milcom pentru încă o jumătate de oră. Se pune borşul la fiert, după primele clocote se toarnă peste ciuperci. Se bate oul cu smântână, piper şi un pic de zeamă. Se toacă leuşteanul. Când a scăzut cam cu 1 litru zeama (şi mai bine), şi se potriveşte de sare, se drege cu smântână şi ou. Se ia de pe foc şi se presară cu leuştean.

Când mănânci cu lingura din strachină nu o pune rezemată de strachină, căci se urcă calicia în strachină, şi mâncând-o nu mai poţi scăpa de dânsa. (Gorovei)

ciuperci radu anton roman borş reţetă