tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Cafea...”românească”

Radu Anton Roman: Cafea...”românească”

30 ian 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

În ultimii patru-cinci ani am auzit pe mai toţi strãinii intoxicaţi cu cafea solubilã şi filtru cerând, în restaurantele bucureştene, ... cafea româneascã! Era felul lor de a cere cafeaua fiartã cum o facem noi, adicã turceşte.

• 1 ceaşcã de 100 ml apã (feligeanul e mai mic, ceea ce scurteazã plãcerea ritualicã a sorbitului, şi aşa legumit cât se poate)

• 2 linguriţe cafea mãcinatã

• 1 linguriţã rasã de zahãr (sau cât vã place)

• Început de basm vechi: Se pune apa la fiert într-un ibricel de alamã, în nisip încins (aşa cum se fãcea cafeaua cândva, pe insula scufundatã Ada Kaleh). Dar, dacã nu-i alamã şi nu-i nisip, atunci e bun şi un ibric smãlţuit pe un foculeţ miniatural, sã dea timp cafelei sã se încingã

• Deci, reluãm: Într-un ibric se pun la fiert pe foc minuscul o ceşcuţã de apã, 1 linguriţã de cafea şi zahãrul

• Pe mãsurã ce se apropie de clocot, se ia caimacul ce se formeazã cu o linguriţã şi se pune în ceşcuţã

• Când a dat în câteva clocote se pune încã 1 linguriţã de cafea, se acoperã şi se dã deoparte, sã se aşeze zaţul şi sã-şi dea cafeaua ce are de dat

• Se toarnã în ceşcuţã

Constantã a vieţii noastre ca şi oxigenul sau apa, cafeaua aceasta fiartã-infuzatã apare în biografia mai fiecãrui român în adolescenţã, o datã cu primele exprimãri sexuale mai clare, şi îi e interzisã aproape întotdeauna la vârsta iertãrilor jenante. Sã fie deci o legãturã între frontierele biologice ale libidoului la români şi cafea?

Şi sã mai cãutãm oare şi o semnificaţie mai specialã în faptul cã, oricãrui oaspete, românii îi oferã, în primul rând, şi în primul rând, o cafea?

radu anton roman cafea reţetă