tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Carne în untură

Radu Anton Roman: Carne în untură

13 dec 2017 comentarii

Francezii îi spun confit (iar ia dulceaţã ... confiture!) şi o considerã una din cele mai rafinate fripturi. Numai cã ei îngroapã în unturã spre frãgezire mai mult gâscã şi raţã şi mai puţin porcul. Bunicile noastre umpleau cândva cãmara cu oale de carne de porc în „unsoare“ şi tare bunã mai era, chiar şi vara, refriptã, cu un cartofior prãjit şi ceva zemi de usturoi.

• carne de porc, dezosatã

• cârnaţi de porc

• unturã

• Se încinge destulã unturã într-o craţiţã – circa 2 cm

• Carnea se taie felii de aprox. 3 cm grosime, se pune la prãjit (nesãratã) pe fiecare parte, pânã se rumeneşte (dacã nu rãmâne moale şi mustoasã n-am fãcut nimic)

• La fel se face cu cârnaţii

• Se scot carnea şi cârnaţii, se aşazã straturi într-o oalã smãlţuitã

• Se toarnã încet grãsimea – ca sã curgã numai ce-i limpede, iar firimiturile şi alte cenuşi sã rãmânã pe fundul cratiţei – pânã se acoperã carnea cu 2-3 cm de lichid (ca sã nu se întãreascã, unii încing puţin ulei şi îl amestecã cu untura – dar nu-i bine, cã uleiul râncezeşte repede)

• Se mai pune oala pe plitã, la foc mic, şi se lasã sã bolboroseascã 10 minute

• Se leagã gura oalei şi se pune la pãstrare

• La 4-6 sãptãmâni, se mai încinge o datã oala, sã nu râncezeascã, cã paza bunã ...

Fel greu, greu tare, ce-aţi spune de un Cabernet Sauvignon de Miniş, roşu-albãstrui (cã doar vine de pe-un deal radioactiv) vechi de patru ani vârsta la care acest vin e în sfârşit împlinit şi legat, statornic şi sigur de sine! Dar, cu toatã corpolenţa lui maturã şi viguroasã, cu toatã mãreţia lui arogantã, de vei dormi în aceeaşi camerã cu un Cabernet Sauvignon de Miniş, te vei trezi întrun fin, rãcoros parfum de violete! Sfântul Vasile e prima zi a anului, peste care pãrinţii Bisericii creştine au suprapus Tãierea Împrejur cea dupã Trup a Domnului.

Ca reprezentare miticã, Sfântul Vasile deschide generaţia sfinţilor tineri (Sântoaderii, Sângiorzul). El însuşi este considerat un fecior holtei, împãrat al iubirilor, care joacã şi cântã, stã cãlare pe poloboc şi chefuieşte. De aceea, şi oamenii trebuie, în ziua lui de celebrare sã petreacã şi sã se veseleascã. (dupã Ion Ghinoiu – „Obiceiuri ... “)

radu anton roman reteta carne untura

Cristina Călin