tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Ciuperci Ciobăneşti

Radu Anton Roman: Ciuperci Ciobăneşti

5 feb 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

Ingrediente

• 1,5 kg ciuperci cu pãlãrie mare (mânãtãrci, albe de pajişte, pãstrãviori de fag, bureţi şerpeşti, crãiţe etc.)

• 150 g slãninã afumatã

• 200 g brânzã de burduf

• 150 g urdã

• piper (dacã este)

• Se taie picioruşul ciupercilor

• Se spalã ciupercile, temeinic, se aranjeazã într-o tavã

• Se toacã mãrunt, cu cuţitul, picioruşul şi slãnina

• Se frãmântã urda cu brânza

• Se pune în pãlãrii mai întâi tocãtura apoi, peste tocãturã, brânza cu urdã; se pipereazã

• Se frig pe jar slãbit, cu foarte puţinã apã pe fundul tãvii, pânã se rumeneşte un pic brânza

Nu-i trebuia prea multã imaginaţie transhumantului haţegan sau vrâncean, aflat în vârf de munte şi în august ploios, ca sã creeze mâncarea „ciobãneascã“: asta era la-ndemânã, ciuperci şi brânzã, asta mânca!

Ce bea, asta-i întrebarea?! Ce bea el în sihlã şi pustietate, înfrãţit cu lupii? Rar, câte un gât de ţuicã, cel mai des apã de izvor. Noi, în schimb, ne putem permite, sper, lângã o ciupercã un pic sãratã, sã începem masa cu o Plãvaie de Jariştea, vin vioi şi sec, rotund la gust, prieten de drum lung. 

radu anton roman ciuperci ciobăneşti reţete