tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Cozonac Bucovinesc şi-o surpriză

Radu Anton Roman: Cozonac Bucovinesc şi-o surpriză

18 dec 2017 comentarii

Ingrediente

• 1,200 kg fãinã bunã

• 1 pahar miere

• 200 g stafide

• 2 ceşti lapte

• 50 g drojdie

• 2 plicuri zahãr vanilat

• 1 linguriţã sare

• 500 g mieji de nucã

• 15 ouã

• 2 pahare unt + 50 g pentru uns tãvi

• 400 g zahãr

• coaja de la o lãmâie

• 1 linguriţã esenţã rom

• Laptele se amestecã cu zahãrul şi se lasã sã se încãlzeascã, dar numai puţin, pe marginea plitei

• Untul se pune şi el la loc cãlduţ, sã se topeascã

• Se separã albuşurile de gãlbenuşuri; albuşurile se bat rãu, ca la secţie, gãlbenuşurile se freacã cu puţin zahãr

• Se cerne fãina pe câmpul de luptã, adicã într-un lighean

• Se desface drojdia în puţin lapte cãlduţ

• Se pun laptele şi ouãle şi începe rãzboiul crunt al frãmântatului

• Dupã o vreme, aluatul începe sã se lege, deci se adaugã untul, esenţa de rom, stafidele, zahãrul vanilat şi coaja de lãmâie

• Bãtãlia continuã încã un sfert de orã, apoi şi aluatul şi noi ne tragem sufletul în bucãtãria caldã

• Nucile se toacã, şi prin maşinã şi cu cuţitul, şi se amestecã cu miere de albine

• Dupã vreun ceas, coca a crescut ceva, aşa cã o împãrţim dupã ce tãvi avem şi o întindem, bucatã cu bucatã

• Presãrãm nuca pe foaie, cât încape, rulãm

• Se ung tãvile cu unt, se tapeteazã cu fãinã, se aşazã cozonacii şi se lasã sã creascã cât tava

• Cozonacii se ung cu gãlbenuş de ou şi se pun la cuptor, sã se rumeneascã

• Se pune o lingurã de miere cu puţinã apã la-ncãlzit

• Când cozonacii s-au rumenit, se ung cu mierea fluidã şi parfumatã,

Crãciunul sau Paştile pot sã înceapã şi mai ales sã se sfârşeascã: scenografia consumabilã a ultimului act e gata, iarãşi, şi iarãşi, şi iarãşi...

Am o surprizã pentru dumneavoastrã, tot atât de sãrbãtoreascã ca şi cozonacul acesta nordic: Feteascã Albã de Cotnari! Numai la Cotnari, acest vin alb, cel mai rãspândit al patrimoniului românesc prefiloxeric devine, uneori, prin împrejurãrile locului, dulce. Aromat, floral la tinereţe, exotic şi excitant la buchetul maturitãţii, prietenos şi sincer la juneţe, rafinat, aţâţãtor şi nemilos la vârste rotunde – când e licoare! – Feteasca Albã, la Cotnari, devine un exemplu al farmecului diversitãţii sau alteritãţii, cum se zice mai nou.

„La fiecare sãrbãtoare periodicã, regãsim acelaşi Timp sacru, acelaşi care s-a manifestat în sãrbãtoarea din anul precedent sau în sãrbãtoarea de acum un secol..., regãsim în sãrbãtoare prima apariţie a Timpului sacru aşa cum s-a produs «ab origine, in illo tempores»“.

(Mircea Eliade – „Sacrul şi Profanul“)

radu anton roman reteta cozonac

Cristina Călin