tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Cozonac cu nucă sau cu mac

Radu Anton Roman: Cozonac cu nucă sau cu mac

18 dec 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Rãspândit în toatã România, dar mai des întâlnit în Ardealul central, cozonacul umplut e o sãrbãtoare el însuşi.

Aluat:

• 1 kg fãinã

• 8 gãlbenuşuri

• 1 ceaşcã zahãr

• 2 linguri untdelemn

• 50-60 g drojdie

• 1 lingurã rom

• 1 linguriţã rasã de sare

• zahãr vanilat

• 3 ceşti lapte

• 1 pachet unt + 50 g pentru uns tãvile

• 2 linguri coajã rasã de lãmâie şi portocalã (proaspete)

Plãmãdealã:

• Se desfac 3 linguri de fãinã într-un pahar cu lapte clocotit; dupã ce s-a rãcit, se adaugã drojdia şi o linguriţã de zahãr şi se amestecã pastã

• Se lasã sã creascã la cald, 1 sfert de orã şi mai bine, pânã-şi dubleazã volumul

• Se separã gãlbenuşurile, se freacã întâi cu sare, apoi cu zahãr, coajã de citrice, zahãr vanilat, rom, untdelemn şi o jumãtate de pachet de unt (topit)

• Se toarnã maiaua peste toate astea, se adaugã şi laptele, cãlduţ, şi iar se amestecã

• Se pune la treabã şi restul de fãinã, frãmântându-se cam 1 jumãtate de orã, pânã se desprinde aluatul de mânã

• Se adaugã şi untul rãmas, tot topit

• Acum aluatul nu se mai frãmântã, ci se tot împãtureşte, sã adune aer, pânã s-a încorporat tot untul

• Se lasã sã creascã la cald, o juma’ de orã, pânã e îricã o datã cât a fost

Umpluturã:

• 8 albuşuri

• 400 g zahãr

• 2 linguri rom

• 300 g miez de nucã mãcinatã

• Se bat spumã tare albuşurile

• Se combinã cu zahãr şi rom şi se bat pânã se-ntãresc iar

• Se amestecã şi cu miez de nucã

• 400 g seminţe de mac

• 1,5 litri lapte

• 4 linguri pesmet

• 1 pachet de unt

• zahãr vanilat

• Macul se spalã în mai multe ape reci apoi se opãreşte şi se lasã în apã caldã sã se-nmoaie

• Se scurge, se piseazã bine şi se pune la fier cu lapte, zahãr şi pesmet, pânã se leagã pastã

• Se adaugã untul, se lasã sã se rãceascã

Cozonac:

• Se împarte aluatul în 4, se întind foi dreptunghiulare, cât tava

• Se ung tãvile (formele) cu unt

• Se întinde umpluturã pe fiecare foaie, se ruleazã şi se rãstoarnã în forme

• Se mai lasã sã creascã 1 sfert de orã şi se dau la cuptor încins, pe foc potrivit, 1 orã (dacã, dupã 1 jumãtate de orã, s-a şi rumenit, se acoperã cozonacul cu o foaie de hârtie). Nu uitaţi sã rãciţi sloi Muscat-Ottonel-ul vechi de Blaj! Numai aşa, încãlzit puţin câte puţin în palmele dumneavoastrã, îşi va putea uita sfiala şi va exploda într-o senzualitate copleşitoare, de îndrãgostit care a suspinat trei ani dupã o mângâiere.

radu anton roman cozonac cu nucă cozonac cu mac reţetă