Rețete Yummy

Rãspândit în toatã România, dar mai des întâlnit în Ardealul central, cozonacul umplut e o sãrbãtoare el însuşi.
Aluat:
• 1 kg fãinã
• 8 gãlbenuşuri
• 1 ceaşcã zahãr
• 2 linguri untdelemn
• 50-60 g drojdie
• 1 lingurã rom
• 1 linguriţã rasã de sare
• zahãr vanilat
• 3 ceşti lapte
• 1 pachet unt + 50 g pentru uns tãvile
• 2 linguri coajã rasã de lãmâie şi portocalã (proaspete)
Plãmãdealã:
• Se desfac 3 linguri de fãinã într-un pahar cu lapte clocotit; dupã ce s-a rãcit, se adaugã drojdia şi o linguriţã de zahãr şi se amestecã pastã
• Se lasã sã creascã la cald, 1 sfert de orã şi mai bine, pânã-şi dubleazã volumul
• Se separã gãlbenuşurile, se freacã întâi cu sare, apoi cu zahãr, coajã de citrice, zahãr vanilat, rom, untdelemn şi o jumãtate de pachet de unt (topit)
• Se toarnã maiaua peste toate astea, se adaugã şi laptele, cãlduţ, şi iar se amestecã
• Se pune la treabã şi restul de fãinã, frãmântându-se cam 1 jumãtate de orã, pânã se desprinde aluatul de mânã
• Se adaugã şi untul rãmas, tot topit
• Acum aluatul nu se mai frãmântã, ci se tot împãtureşte, sã adune aer, pânã s-a încorporat tot untul
• Se lasã sã creascã la cald, o juma’ de orã, pânã e îricã o datã cât a fost
Umpluturã:
• 8 albuşuri
• 400 g zahãr
• 2 linguri rom
• 300 g miez de nucã mãcinatã
• Se bat spumã tare albuşurile
• Se combinã cu zahãr şi rom şi se bat pânã se-ntãresc iar
• Se amestecã şi cu miez de nucã
• 400 g seminţe de mac
• 1,5 litri lapte
• 4 linguri pesmet
• 1 pachet de unt
• zahãr vanilat
• Macul se spalã în mai multe ape reci apoi se opãreşte şi se lasã în apã caldã sã se-nmoaie
• Se scurge, se piseazã bine şi se pune la fier cu lapte, zahãr şi pesmet, pânã se leagã pastã
• Se adaugã untul, se lasã sã se rãceascã
Cozonac:
• Se împarte aluatul în 4, se întind foi dreptunghiulare, cât tava
• Se ung tãvile (formele) cu unt
• Se întinde umpluturã pe fiecare foaie, se ruleazã şi se rãstoarnã în forme
• Se mai lasã sã creascã 1 sfert de orã şi se dau la cuptor încins, pe foc potrivit, 1 orã (dacã, dupã 1 jumãtate de orã, s-a şi rumenit, se acoperã cozonacul cu o foaie de hârtie). Nu uitaţi sã rãciţi sloi Muscat-Ottonel-ul vechi de Blaj! Numai aşa, încãlzit puţin câte puţin în palmele dumneavoastrã, îşi va putea uita sfiala şi va exploda într-o senzualitate copleşitoare, de îndrãgostit care a suspinat trei ani dupã o mângâiere.