tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Cozonaci cu model

Radu Anton Roman: Cozonaci cu model

21 dec 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

De Crãciun, ortodocşii şi toţi creştinii români se adunã în jurul unor simboluri gustoase tradiţionale, între care şi cozonacii, fãrã de care sãrbãtoarea ar fi frustratã şi tristã. Nu afirmã nimeni, desigur, cã în toatã aceastã bucurie în feericul ritual al sãrbãtorilor creştine, cozonãcelul este de sorginte româneascã.

Nici pe departe! Dar atâta timp cât Ajunul face sã miroasã nãucitor a cozonaci peste munţii Carpaţi, peste Dunãre şi Nistru, peste Tisa, trebuie s-o spunem, şi încã în gura mare : de sãrbãtori, românii mãnâncã cozonac!

Reţeta fascinantã, citatã de Al. 0. Teodoreanu, zis Pãstorel, aleasã de mine dintre multe alte variante, pentru opulenţa ei aproape exoticã, un concept de sãrbãtori.

Material:

• 150 ouã

• 1pahar mare (de apã) cu rom alb

• 1 baton vanilie

• 3 – 4 linguriţe rase cu sare

• 1 litru lapte • 100 g drojdie

• 1 pãhãruţ untdelemn fin

• zahãr tos circa 1,200 kg

• 3 – 4 (maximum) kg fãinã extra

• 3 – 4 pãhãruţe de vin cu unt topit şi cald

Explicaţie:

Când aplici aceastã reţetã, nu poţi spune: am sã fac trei sau cinci kilograme de cozonaci, ci am sã întrebuinţez atâtea ouã. Ouãle nu sunt toate la fel şi fãina nu-i toatã deopotrivã de uscatã. Cu cât e mai uscatã, cu atât înghite mai mult lichid (ceteşte: ouã şi rom).

Observaţie:

Pentru fabricarea cozonacilor trebuie socotite 12 (douãsprezece) ore. De aceea, e bine sã fie pregãtite toate de cu searã şi sã te apuci de treabã cu noaptea în cap.

Tehnicã:

Se stricã de cu searã ouãle, punând gãlbenuşurile deoparte. Albuşurile le pui unde vrei, cãci ori pui prea puţin (ca o linguriţã de omãt), ori deloc cam totuna e. În gãlbenuşuri pui sarea, mesteci, pui la rece şi te culci.

A doua zi.

Într-un vas foarte curat, pui doi pumni de fãinã (circa 500 gr) pe care o opãreşti cu lapte clocotit.

Se mestecã cu o lopatã anume, de lemn (sau cu un linguroi) şi se bate straşnic pânã se face o pomadã, fãrã nici un gogoloş. Când s-a rãcorit (sã poţi suferi degetul mic), adaugi drojdia, pregãtitã astfel: fãrãmiţatã într-o farfurie adâncã şi frecatã cu douã-trei linguri zahãr, pânã se face ca o cafea cu lapte. Mesteci bine drojdia cu pomada, acoperi cu un şervet şi pui la loc cãlduţ (nu fierbinte), ca sã creascã. În timp ce creşte plãmãdeala (aşa se cheamã amestecul de mai sus); strecori prin sitã gãlbenuşurile în covatã (albie de lemn, foarte curatã, uscatã şi cãlduţã), clãteşti cu douã-trei linguri de apã cãlduţã vasul în care au stat şi torni totul în albie.

Dacã vrei, pui şi o ceaşcã de albuş spumã, dacã nu, nu pui. Baţi gãlbenuşurile cu strãşnicie, adaugi romul şi baţi, şi baţi, baţi mereu şi te bucuri cã miroase bine; adaugi apoi vanilia tãiatã mãrunt şi baţi înainte, pânã ce plã- mãdeala a crescut frumos. Când e gata plãmãdeala, o rãstorni pe ea în albie şi mesteci pânã se face una cu gãlbenuşurile. Pe urmã, începi a pune fãinã, câte puţin, şi a tot mesteca şi bate cu lopata, pânã ce nu mai poţi. Atunci, frãmânţi cu pumnii închişi, pânã ce obţii un aluat potrivit de moale.

Când crezi cã nu mai încape fãinã, cântãreşti câtã ţi-a rãmas, ca sã ştii câtã ai întrebuinţat, şi pui zahãrul şi untul dupã proporţia: 300 g zahãr la kilogramul de fãinã şi un pahar de unt, plus unul, aşa, pe deasupra. Dupã ce a intrat fãina, frãmânţi înainte, punând zahãrul, puţin câte puţin, pânã ce-l pui tot.

Dupã ce ai isprãvit zahãrul, pui untul (câte un pãhãruţ) şi untdelemnul, întorcând aluatul mereu în aceeaşi parte (ca sã iasã felii). Frãmântatul dureazã douã ceasuri. Pui la crescut la loc cãlduţ, nu fierbinte, acoperit bine, ca sã nu se rãceascã, şi laşi douã-trei ore, pânã ce a crescut frumos. Ajuns aici, pui în formele unse perfect cu unt sleit (o treime din formã), şi iarãşi acoperit la loc cãlduţ, aproximativ o orã. Cât timp cresc în forme, se pregãteşte cuptorul (detaliu foarte important). Când e gata şi cuptorul, ungi cozonacii cu ou bãtut şi presari cu migdale tãiate sau zahãr granulat şi, cu „Doamne-ajutã“, pui la cuptor, unde stau o orã, orã şi un sfert, cel mult. La cuptor trebuie om priceput, ca sã-1 cerce, cu fãinã de pãpuşoi (porumb), sã nu puie cozonacii prea deşi, sã-i acopere la nevoie ca sã nu se pârleascã, sã le puie „zãgneaţã“ etc.

La scosul din cuptor, alt meremet. Scoţi cozonacul, îl scuturi puţinel cu urechea aplecatã, sã-l auzi dacã joacã. Îl culci apoi cu formã cu tot pe-o coastã, sprijinit de-un lemn. Dupã douã-trei minute îl mai scuturi şi-l legini cãtinel şi cu mare bãgare de seamã, ca sã nu se cumva turteascã şi încruzeascã! Abia un ceas dupã ce i-ai scos din cuptor îi duci în casã şi, dupã douã-trei, când sunt bine rãciţi, îi transporţi în cãmarã. Ca sã-i pãstrezi bine şi multã vreme proaspeţi, îi înveleşti (pe fiecare în parte, se înţelege) în hârtie impermeabilã şi în şervet gros. Cozonacul fãcut dupã aceastã reţetã trebuie sã nu se usuce trei şi chiar patru sãptãmâni.

*

Peste sãrbãtoarea autohtonã geto-dacicã a Crãciunului s-au suprapus, succesiv Saturnaliile romane (la începutul mileniului I d.H, zeul Saturn se celebra între 17 şi 23 decembrie), naşterea zeului solar de origine iranianã, Mithra, iar dupã apariţia creştinismului, naşterea lui Iisus. Pornind de la interpretarea unor texte biblice, pãrinţii Bisericii au fixat dubla naştere a lui Iisus (fizicã şi spiritualã) în a şasea zi a creaţiei dupã Anul Nou, celebrat pe atunci la Calendele lui Ianuarie. Ulterior, au lãsat la 6 ianuarie doar Botezul sau naşterea spiritualã şi au mutat naştereu propriu-zisã pe 25 decembrie (suprapunând-o peste ziua de naştere a unor divinitãţi anterioare, Crãciun, Saturn, Mithra).

Din acest motiu, obiceiurile de Crãciun, Anul Nou şi Boboteazã, care formeazã laolaltã ciclul Sãrbãtorilor de Crãciun, pãstreazã numeroase elemente comune, caracteristice scenariului de înnoire ritualã. Anul Nou de azi, este un ceremonial nocturn de celebrare a morţii şi renaşterii simbolice a timpului şi divinitãţii la cumpãna dintre ani. (dupã Ion Ghinoiu – „Obiceiuri populare de peste an“)

radu anton roman cozonac reteta