tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman. Drob de urzici

Radu Anton Roman. Drob de urzici

2 mar 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

În Argeş şi Vâlcea, urzicile se culeg pânã târziu, chiar şi dupã ce au înflorit şi s-au ridicat ciupercile verii.

• 1 poalã de urzici

• 6 cepe

• 1 cãpãţânã usturoi

• 12 ouã

• 2 linguri unt

• sare, piper

• cimbru şi mãrar verde

• 1 coşuleţ de ciuperci de varã (bureţi de rouã, urechiuşe, vineţele, iuţari)

• Urzicile grijite bine se pun la fiert 1 sfert de orã în apã clocotitã

• Cepele se toacã, bob de porumb, şi se pun la cãlit în unt

• Ciupercile se taie cât de mãrunt şi se pun peste ceapa aurie, sã se cãleascã 20 de minute

• Se sãreazã, se pipereazã mâncarea din când în când

• Usturoiul, mãrarul şi, cimbrul se piseazã pastã

• Urzicile se scurg bine şi se toacã

• Se bat ouãle, se învârt bine cu usturoi, mãrar şi urzici şi se amestecã cu ciupercile; se aranjeazã într-o formã de cozonac

• Se pun în cuptor, la foc molcom, sã se închege şi sã se rumeneascã (vai, ce bune sunt!)

Tainã: În loc de urzici, merge la drob orice buruianã: ştevie, lobodã, ştir, pãpãdie, podbal etc.

Ce-aţi zice de un vinuţ alb şi sec de Dobroteasa, un Sauvignon Alb, zburdând tinereşte prin pahare, la ceas de zi? Dar, unduind prin noaptea împãnatã de stele cãzãtoare, de o Feteascã Albã, tot de acolo, finã, dramaticã, semãnând ceţuri parşive şi un alint poruncitor (ce vreţi, dulcegãrii feminine!) lângã budinca cea gogonatã şi aburindã?

 

radu anton roman drob de urzici