tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: ghiveci naţional

Radu Anton Roman: ghiveci naţional

31 oct 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

(Un fel de ghiveci măcelăresc mai uşor, naţional, dar ilfovean).

În ghiveciul naţional (Doamne fereşte, ce alăturare!), râdea cineva, au încăput atâtea încât ar trebui să-i spună ghiveciul naţional federal şi atunci mai că ar semăna, în sfârşit, cu scumpa noastră latinitate intraimperială - senină, armonioasă, olimpiană! Imperfectibilă.

Mă întorc uneori la vinul de buturugă (ananas, o mie unu, zaibăr, berbecel, pichet, sau cum Doamne i-o mai fi zicând), la roşuleţul nostru cel de toate cănile, care o zbugheşte spumegând din butoaie încă din noiembrie, de zici in mai că nici n-a fost vreodată! Mă liniştesc atunci şi mă las de gânduri negre, ca la o casă bătrânească, veselă şi primitoare.

Las deoparte toate ţâfnele, uit că n-am bani şi vize, nici ambiţii, că nu iau premii, dar mă-njură mulţi, că vine iarna şi e frig, că vine vara şi e cald, şi mă las în voia bucuriei mici de a trăi, de-a mă bucura prosteşte de ce e şi nu de ce-aş vrea să fie, cum fac de-obicei, de mă chinui şi mă zvârcolesc şi nu merită, zău.

Reţetă apărută în cartea Radu Anton Roman, Mâncăruri vegetale şi de post, gătite româneşte. Aceasta şi altele scrise de Radu Anton Roman se pot comanda din magazinul online www.bucătăria-lui-radu.ro. 

Ingrediente

400g viţel
200g miel
400g porc
2 cepe
150 ml undelemn
1 pătrunjel
1 morcov
1 ţelină mică
1 vânătă
1 conopidă mică
3 roşii răscoapte
1pahar de fasole verde
1 dovlecel
1 ardei gras
1 cartof mărişor
1 cotor de varză
1 pahar de mazăre
verdeaţă: - mărar, pătrunjel, leuştean, tarhon
sare, piper

MOD PREPARARE

Ceapa şi verdeaţa se toacă.

Celelalte - carnea şi legumele - se grijesc: se taie în îmbucături, rondele şi cubuleţe, după felul şi firea legumei.

Carnea şi ceapa se prăjesc în două linguri de untdelemn, se sting cu roşii.

În restul de untdelemn se prăjesc rând pe rând morcovi, pătrunjel, ţelină, dovlecei, vânătă, ardei gras, cartof, conopidă, varză. Fasolea şi mazărea se opăresc 30 minute în apă clocotită şi sărată.

Se aşază într-o tavă mai mare, întâi carnea cu sos, apoi legumele, cu uleiul lor cu tot şi puţină apă de la fiertul fasolei.

Se săreaza, piperează.

Se pune în cuptor, să scadă, acoperit, la foc mic, circa 30 de minute.

Se presară verdeaţă. 

radu anton roman ghiveci retete