tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman. Iahnie de fasole

Radu Anton Roman. Iahnie de fasole

23 feb 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

Ingrediente

• 500 g fasole boabe

• 3 cepe

• 100 ml untdelemn

• 3 morcovi

• 1 lingurã boia

• 1 cãpãţânã usturoi

• 1 lingurã oţet aromat cu tarhon

• câteva fire de tarhon tocat

• 1 legãturã pãtrunjel

• 200 ml bulion gros de roşii

• 1 lingurã zahãr

• 1 foaie dafin

• sare, piper, dupã poftã (care poftã, în post?!)

• 1 ceaşcã smântânã (aşa da, dar e opţionalã – auzi, smântânã opţionalã!)

Seara:

• Fasolea grijitã bine se pune la înmuiat în multã apã rece

Dimineaţa:

• Se pune fasolea la fiert o orã jumãtate, la foc potrivit, în 3 litri apã cu sare, sã scadã

• Se rad morcovii şi ceapa

• Se cãlesc în ulei cu boia

• Se sting cu bulion de roşii şi oţet şi un pic de apã fierbinte

• Se toacã usturoiul, tarhonul, pãtrunjelul

• Dacã fasolea a fiert (ideal e sã fi scãzut suficient cât sã fie mai puţin de o jumãtate de litru zeamã – dar atenţie sã nu se prindã) se adaugã zarzavatul cãlit, usturoiul, tarhonul, zahãrul şi foaia de dafin, sare, piper, şi se lasã sã bulbuceascã vreo zece minute, sã se uneascã toate, dar mestecând des, sã nu se ardã

• Se presarã pãtrunjel, e distinsã; însã dacã o faceţi de frupt, cu smântânã, e absolutã

Poţi sã bei în post (fraza asta nu-i pentru militarii în termen), dar asta n-are nici o legãturã cu înfrânarea trupului dorit şi înãlţarea sufletului. Îmi amintesc însã cã la Siret, lângã frontierã, la Frãţãuţii Noi, era în postul Sfintei Marii, dupã fasolea asta am bãut cândva o zeamã foarte plãcutã, rãcoroasã şi acrişoarã, care era fãcutã din suc de afine, suc de mere şi... zeama de sfeclã roşie!

Pornise un pic, cât sã parã şi mai proaspãtã, şi se potrivea cu fasolica scãzutã şi, o sã zâmbiţi, cu surâsul luminos de pe faţa unei ucrainiencuţe blonde de vreo zece ani, care scârţâia îngrozitor la o vioarã dezacordatã, piţigãind „...Maramureş plai cu flori“, în admiraţia înlãcrimatã a bunicã-sii, care mãntreba „Ponial? Ponial?“

Masa de Ajun – Dupã miezul nopţii, la prima orã a zilei de 24 decembrie, se aşterne masã mare, sãrbãtoreascã de post, în camera bunã a casei, pentru sufletele morţilor. Grâu fiert, turte şi pâine, fasole scãzutã, prune fierte, vin, fuioare de cânepã cu rol magic (Barba lui Moş Ajun) vor ospãta spiritele din cea lume pânã dimineaţa când, odatã masa sfinţitã, se împarte membrilor familiei şi vecinilor.

(dupã Ion Ghinoiu – „Obiceiuri populare de peste an“)

 

radu anton roman iahnie de fasole