tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Jumări

Radu Anton Roman: Jumări

18 dec 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Preparare

• Slãninã proaspãtã, fãrã şorici, dar cu câte o şuviţã de carne rãtãcitã ca o cãrare pierdutã; sare

• Se taie slãnina, bucãţi de aprox. 4/4 cm

• Într-o cratiţã de fontã groasã se încinge puţinã unturã

• Se pun bucãţile de slãninã la foc, la început cu apã, sã se încingã pânã la miez; se lasã sã se prãjeascã pânã se fac aurii peste tot (mai închis, aşa, ca aurul turcesc)

• Când s-au rumenit bine, se scot şi se preseazã tare, uşor sau deloc, dupã poftã şi plãcere, aşa fierbinţi, sã iasã grãsimea lichidã

• Ce rãmâne se sãreazã şi astea-s jumãrile!

Care jumãri merg cu ceapã, pâine de casã, ţuicã fiartã şi un vin rece sec, o Feteascã Regalã de Târnave sau o Iordanã de Alba, jucãuşã si imberbã. Dar se leagã şi cu o Verdea de Panciu, mai amãruie un pic (îi zicea şi... Om Rãu) sau ce o fi, numai un vin de chef sã fie, de bãut cu ulcica şi cu burta, cã iarna

e lungã, şi câte încap într-o iarnã...

Ziua Femeilor e o celebrã petrecere zgomotoasã a nevestelor dobrogene şi brãilene (şi nu numai) în ziua şi noaptea de Sfântul Ion (7 ianuarie) care pãstreazã amintirea anticelor manifestãri orgiastice, specifice sãrbãtorilor dionisiace, sinonimã cu Iordãnitul Femeilor sau Tontoroiul Femeilor, din alte zone.

Femeile se adunã în cete mari la o gazdã unde aduc mâncare (ouã, fãinã, carne) şi bãuturã. Dupã ce mânâncã şi beau din belşug, spunând cã „se iordãnesc“, cântã, joacã, chiuie, ies pe drum, unde aruncã în sus bãrbaţii ieşiţi întâmplãtor în cale şi îi duc cu forţa la râu sau la lac. Acolo îi ameninţã cã îi aruncã în apã dacã nu se rãscumpãrã cu un dar, de obicei cu o vadrã de vin. Se aruncã mai multe pe o grapã trasã de celelalte femei, merg prin case şi stropesc cu apã pe cei întâlniţi etc. De Ziua Femeilor normele de bunã-cuviinţã ale satului tradiţional sunt abolite, iar excesele de bãuturã şi petrecerile peste mãsurã tolerate. Femeile se considerã în aceastã zi „mai tari decât bãrbaţii“ şi cu mai multe drepturi decât aceştia: lipsesc de acasã, fac ce le trece prin cap, se distreazã fãrã sã dea cuiva socotealã. În unele sate, tinerele neveste, mãritate în anul abia încheiat, sunt duse la râu şi udate cu apã. (dupã Ion Ghinoiu – „Obiceiuri...“)

radu anton roman jumări reţetă