tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman. Luteniţă

Radu Anton Roman. Luteniţă

12 mar 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

(Dupã „Bucate încercate“ – Muzeul Ţãranului Român) Mai de post decât acest sos din grãdinile Cãlãraşilor nu se poate, decât celebra, unica, magica însoţire – mãmãligã cu ceapã – adevãrata, tradiţionala noastrã mâncare rãs şi strã-naţionalã.

• 6 roşii mari, cãrnoase, rãscoapte

• 1 pahar untdelemn

• 2 cepe

• 1 ardei iute

• 1 legãturã pãtrunjel

• sare, câtã îi trebuie

• Se coc roşiile-ntr-o tavã, la cuptor, pânã le seacã zeama şi devin maronii

• Ceapa, ardeiul, pãtrunjelul se toacã mãrunt

• Se scot pieliţele de pe roşii, carnea rãmasã se terciuieşte şi se freacã cu ulei, ceapã, ardei iute, verdeaţã şi sare

Se mãnâncã cu ce o fi, mãmãligã, pâine, ca aperitiv. Eu aş încerca însã luteniţa şi ca pe un sos la carne friptã sau fiartã, sau la o copturã mai seacã, dupã ce o trece postul şi-o veni vremea de dulce.

Pe de altã parte, postul ar putea fi şi un posibil strãuechi rit de doliu, formã de exprimare a regretului şi durerii. Pledeazã în fauoarea acestei idei faptul cã, în perioadele de post, obiceiurile legate de cultul strãmoşilor, al morţilor iau amploare deosebitã. (dupã Ofelia Vãduva – „Paşi spre sacru“)

 

radu anton roman luteniţă