tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: malasolca, cea mai duioasă amintire din Deltă

Radu Anton Roman: malasolca, cea mai duioasă amintire din Deltă

24 nov 2017 comentarii

Mâncare de iarnă şi motiv de fudulie (la Letea, dacă face vreo hahluşcă malasolcă, strigă cocoşeşte—mă iertaţi, doamnelor, găineşte—chiar în faţa cooperativei, de zece ori dimineaţa şi de o sută de ori la prânz, după bărbat-su, să vie la masă, chiar dacă acesta-I beat în casă sau, Doamne fereşte, mort de doi ani), malasolca e cea mai duioasă şi mai puternică amintire a mea din Deltă.

Fiertura de peşte sărat mi-a alinat foamea când eram mai sigur de ea (şi mai puţin sigur de mine). Mai mult, mi-a devenit, prin timp, un fel de însoţitor al unui tablou dur, mirosul ei se conjugă cu gerul, vântul aspru şi pustietatea Deltei, când singurul prieten ţi-e o ciorbă sau o găteală caldă.

Reţetă apărută în cartea Radu Anton Roman, Bucate balcanice cu accent românesc. Aceasta şi altele scrise de Radu Anton Roman se pot comanda din magazinul online www.bucătăria-lui-radu.ro. 

 

1 ştiucă mare, sărată dau nu foarte uscată, că nu-şi mai dă misterioasele savori

1 chil de cartofi

2 căpăţâni de usturoi

1 pahar de ulei

Ştiuca se pune seara la desărat. A doua zi se jupoaie, iar carnea se pune la fiert, împreună cu cartofii curăţaţi şi tăiaţi în sferturi. Usturoiul se toacă şi se freacă cu ulei într-un sarmuzac moale. Se scot peştele şi cartofii din oală, se scurg bine.

Se oferă pe platou, peştele în miloc, stropit cu sarmuzac, cartofii împrejur, o stacană de vin ţărănesc, roşu şi gros a înremenit cu cana la picior (iar acum mă aştept să aud vântul vâjâind pe sub uşă, Timoşca o să năvălească împromorocat în casă, ”Radu, ştii tu ce-am prins?”, repezindu-se la oala cu vin, Toriţa o să surâdă înţelegător, iarna aşa pare, previzibil, infinită…)

amintire radu anton roman malasolca ştiuca reteta

Cristina Călin