tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: malasolca, cea mai duioasă amintire din Deltă

Radu Anton Roman: malasolca, cea mai duioasă amintire din Deltă

24 nov 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Mâncare de iarnă şi motiv de fudulie (la Letea, dacă face vreo hahluşcă malasolcă, strigă cocoşeşte—mă iertaţi, doamnelor, găineşte—chiar în faţa cooperativei, de zece ori dimineaţa şi de o sută de ori la prânz, după bărbat-su, să vie la masă, chiar dacă acesta-I beat în casă sau, Doamne fereşte, mort de doi ani), malasolca e cea mai duioasă şi mai puternică amintire a mea din Deltă.

Fiertura de peşte sărat mi-a alinat foamea când eram mai sigur de ea (şi mai puţin sigur de mine). Mai mult, mi-a devenit, prin timp, un fel de însoţitor al unui tablou dur, mirosul ei se conjugă cu gerul, vântul aspru şi pustietatea Deltei, când singurul prieten ţi-e o ciorbă sau o găteală caldă.

Reţetă apărută în cartea Radu Anton Roman, Bucate balcanice cu accent românesc. Aceasta şi altele scrise de Radu Anton Roman se pot comanda din magazinul online www.bucătăria-lui-radu.ro. 

 

1 ştiucă mare, sărată dau nu foarte uscată, că nu-şi mai dă misterioasele savori

1 chil de cartofi

2 căpăţâni de usturoi

1 pahar de ulei

Ştiuca se pune seara la desărat. A doua zi se jupoaie, iar carnea se pune la fiert, împreună cu cartofii curăţaţi şi tăiaţi în sferturi. Usturoiul se toacă şi se freacă cu ulei într-un sarmuzac moale. Se scot peştele şi cartofii din oală, se scurg bine.

Se oferă pe platou, peştele în miloc, stropit cu sarmuzac, cartofii împrejur, o stacană de vin ţărănesc, roşu şi gros a înremenit cu cana la picior (iar acum mă aştept să aud vântul vâjâind pe sub uşă, Timoşca o să năvălească împromorocat în casă, ”Radu, ştii tu ce-am prins?”, repezindu-se la oala cu vin, Toriţa o să surâdă înţelegător, iarna aşa pare, previzibil, infinită…)

amintire radu anton roman malasolca ştiuca reteta