tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman. Mâncare de castraveţi muraţi

Radu Anton Roman. Mâncare de castraveţi muraţi

5 mar 2018 comentarii

Gorjenii, înfriguraţi, grãbiţi şi practici, pun în aceeaşi cratiţã şi carnea şi murãturile, cã doar tot acolo merg, şi merg mai bine fierbinţi toate.

• 1 pahar bulion roşii

• 1 kg castraveţi muraţi (în saramurã)

• 3 cepe

• 1 kg carne (porc, mânzat, miel)

• 2 linguri unturã (ulei)

• piper

• 1 creangã de cimbru uscat

• mãrar uscat iarna şi verde (când, ia ghiciţi!) vara

• Ceapa se toacã peştişori şi se pune la cãlit în grãsime

• Când s-a muiat se adaugã carnea, sã se rumeneascã

• Când a prins coajã se stinge cu apã caldã şi se lasã sã fiarbã 1 jumãtate de orã

• Castraveţii se taie îmbucãturi, se spalã bine, sã nu fie prea sãraţi şi se pun în mâncare, cu piper şi cimbru

• Se toacã mãrarul

• Dacã s-au muiat niţel, se toarnã şi bulionul; dupã încã 1 jumãtate de orã mâncãrica e gata, se presarã mãrarul

Acrişoarã şi plãcutã, proaspãtã iarna şi rãcoroasã vara, tocãniţa se potriveşte, paradoxal, cu un vin demisec, cu o Feteascã Albã sau un Sauvignon Blanc, esenţe nobile, fine, armonioase, ce reuşesc remarcabil şi pe plaiurile Dealului Mare, la Boldeşti sau Cricov, şi la Dobroteasa Oltului şi la Rovinari pe Jiu.

radu anton roman castraveti murati

Cristina Călin