tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Mâncare de mazăre

Radu Anton Roman: Mâncare de mazăre

31 ian 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

Mai degrabã acompaniament decât solistã, mâncarea de mazãre fãrã carne e o permanenţã a cratiţei româneşti.

• 1 kg de mazãre boabe

• 2 cepe

• 2 roşii

• 200 ml bulion roşii gros

• 2 legãturi mãrar

• 100 ml ulei

• 1 lingurã zahãr

• sare, piper, cum vã e voia

• Se pune 1 litru apã la fiert

• Ceapa se taie peştişori, se pune la cãlit

• Se toacã roşiile

• Când ceapa s-a muiat, se pun şi roşiile la cãlit, câteva minute, sã-şi lase zeama

• Se adaugã mazãrea peste sos, douã-trei minute, sã se încingã

• Se stinge cu apa clocotitã, se lasã sã fiarbã acoperitã la foc mic

• Se toacã mãrarul

• Când mazãrea a fiert (cam 1 orã) se adaugã bulion, zahãrul, sarea, piperul, sã fiarbã 10 minute, sã se lege

• Se presarã şi mãrarul, e frumoasã aşa, roşie-verde

Taine: Marele secret e sã laşi apa sã scadã cât de mult, fãrã sã arzi mâncarea

• Unii îngroaşã sosul cu o lingurã de fãinã desfãcutã în apã cãlduţã

• Alţii îi pun smântânã la sfârşit • E foarte, foarte gustoasã cu frigãnele de pâine albã (tãvãlite în sos de lapte îndulcit, ou şi fãinã) şi prãjite în unt

• E de post, la nevoie, dar şi tovarãş credincios la fripturi şi şniţele.

Dacã boierul şi târgoveţul înstãrit mâncau carne în fiecare zi, ţãranul şi nevoiaşul mahalalelor, talpa ţãrii, o fãceau, chiar şi în jumãtatea „de dulce“ a anului, doar de sãrbãtori.

Porcul românesc ţinea din 20 decembrie pânã când se termina şi chiar mai puţin, zice cineva expert, când începea generoasa epocã a zemurilor lungi şi pelagroase sau a mâncãrurilor de fasole, mazãre, dovlecei etc. Vai, ce bucurie era o vacã pe lapte!

Nu mulţi erau cei ce, dãruiţi cu trei oi, patru stupi, nişte pãsãri, ceva pãmânt şi vreo douã vite (chiaburi, ce mai!) ieşeau din iarnã nejinduind şi mai puţin lingavi ca ãilalţi, sãrãntocii cei mulţi.

Proverbul profund românesc („orice câine iese din iarnã, dar numai pielea lui ştie cum“) mãsura starea lumii şi se potrivea mai ales când numai urzicuţa mai salva şi urma şi turma.

Deşi carnivor şi mai ales slãninovor (cã slãnina – cu mãmãligã ori pitã – şi ceapã e, dacã-i pe-aşa, tot o mâncare de a noastrã, naţionalã) pãmânteanul daco-latino-danubiano-carpatin, nevoiaş, a postit mult mai mult decât zicea popa, lucru care nu ştiu dacã l-a apropiat cine ştie ce de credinţã, dar l-a trimis, secole de-a rândul, destul de repede la Dumnezeu.

radu anton roman mazăre mâncare de mazăre reţeta