tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Mâncare oltenească de vinete

Radu Anton Roman: Mâncare oltenească de vinete

7 dec 2017 comentarii

În Ialomiţa şi Cãlãraşi, dar mai ales în Craiova şi Turnu-Severin e bine cunoscutã mâncãrica asta, care are în plus faţã de Imam Baialdî carne şi sos românesc.

sos românesc, 1 ceaşcã

500 g carne de vitã

6 vinete

1 pachet unt ( 1 ceaşcã de ulei)

1 cãpãţânã usturoi

500 g roşii

sare, câtã vã place

1 legãturã mãrar

Carnea se taie bucãţi şi se pune la prãjit în 100 g unt. Vinetele se taie îmbucãturi, se sãreazã şi se lasã sã se scurgã, între douã funduri de lemn, 1 sfert de orã. Carnea rumenitã fiind, se stinge cu apã, cât s-o acopere. Când s-au scurs vinetele, se sbicesc între petice uscate şi se pun la prãjit în 100 g unt, pânã se rumenesc şi fac coajã, când se scot. Se face o ceaşcã de sos românesc (asta vã va obliga sã rãsfoiţi puţin cartea mea) şi se toarnã peste carne. Roşiile se taie felii. Usturoiul se toacã. Când carnea mai cã a fiert, se adaugã vinetele prãjite, roşiile, usturoiul, sã fiarbã un pic. Se toacã mãrarul. Se potriveşte mâncarea de sare, se presarã mãrarul şi se trece la cuptor, sã scadã bine

Taine:  

Vinetele pot fi puse, imediat dupã ce au fost scoase din tigaie, pe sugativã, sã se mai uşureze de grãsimi.

Înainte de a pune vinetele la fiert, mâncãrica se poate degresa şi ea, dacã aşa vi se pare mai bunã.

Untul amestecat cu ulei e mai bun pentru prãjit.

Subtilitatea mâncãrilor de vinete cere, cred eu, un vin mai exotic.

Aşa cã, de la Craiova la Cãlãraşi e aproape, iar de acolo pânã la Aliman nu-i decât un pas, iar un Pinot-Gris dobrogean, aromat cât o grãdinã de crini şi, cu puţin noroc, bine rotunjit, e mãnuşa acestei fine gãteli solare.

radu anton roman reteta mancare olteneasca de vinete

Cristina Călin