tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman. Mâncărică de linte

Radu Anton Roman. Mâncărică de linte

17 nov 2017 comentarii

Se aseamănă cu ciorba de linte, tot ardelenească putem zice că e (dacă ne crede cineva), numai că se face mai scăzută, mai ”împănată” şi mai parfumată.

500 g linte (verde, roşie)

1 morcov

1 pahar de smântână

6 căţei de usturoi mare

2 foi dafin

800 g afumătură de porc

1 ceapă

2 linguri făină

Sare, oţet după gust

Verdeaţă: mărar, pătrunjel, tarhon

Reţetă apărută în cartea Radu Anton Roman, Bucate balcanice cu accent românesc. Aceasta şi altele scrise de Radu Anton Roman se pot comanda din magazinul online www.bucătăria-lui-radu.ro. 

 

Seara

Se pune lintea în multă apă rece la umflat

Dumineaţa

Se taie afumătura bucăţele. Se pune lintea la fiert în 1 litru apă, în vas acoperit, foc mic şi să nu fie direct pa flacără, că se prinde. Se pune afumătura la fiert în 1 litru de apă, foc viu, să scadă. Se rad ceapa şi morcovul, se pun peste linte can la un sfert de oră după ce a-nceput să fiarbă. Se pisează usturoiul.

Se desface făina în puţină apa călduţă. Se toacă verdeaţa şi se amestecă cu smântâna. A trecut o oră? Ei bine, la o oră şi ceva fix, zeama rămasă de la afumătură—cam 250 ml să fie, zic eu—se toarnă peste linte.

Lintea amestecată cu zeama asta aromată mai fierbe 5 minute după care se adaugă usturoiul, foile de dafin, sare câtă vă place şi în sfârşit zeama groasă de făină. Se tot amestecă 3-5 minute pe foc, lintea s-a-ngroşat, e bine să mai dea câteva clocote. Se trage la marginea plitei, se acoperă bine şi se lasă să-şi revină după încercarea cu foc prin care a trecut, zece minute. Se oferă fierbinte, acoperită cu bucăţele de afumătură şi smântână înverzită.

Nu va fi nicio surpriză dacă o să bem la mâncărica asta îndesată un vin sec şi foarte abrupt ca Feteasca Regală. Lintea afumată se potriveşte mănuşă cu acest vin simplu, cinstit, care-şi arată imediatşi fără farafastîcuri cele câteva calităţi: prospeţimea şi un gust de măr necopt urmat de o fină insinuare amăruie.

În podgoriile prodigioase din Aiud (ţineţi minte numele astea: Ciumbrud, Gâmbaş, Uioara, Lunca, Mureş şi Mirăslău) şi din Alba (v-aţi oprit vreodată, toamna, la Şard ori la Ţelna, să vedeţi raiul cum arată şi cum miroase?) acest vin comod, de masă lungă, mai primeşte un dar: un parfum musculos, dens vegetal, mult mai puternic decât vinuleţul însuşi.

 

radu anton roman linte reţetă

Cristina Călin