tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Marinată de peşte

Radu Anton Roman: Marinată de peşte

5 dec 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

E o mâncare migãlitã, dar foarte, foarte gustoasã. lar dacã punem la socotealã şi bucuria cã oasele de peşte se înmoaie prin marinare iar omul poate, în sfârşit, mânca un fileu de crap sau de ştiucã fãrã fricã, atunci e numai de bine.

I. În oţet:

2 kg peşte proaspãt (fãrã cap)

1 pahar oţet

5 pahare apã

2 – 3 foi de dafin

2 cepe mari • 1 praf piper

1 praf ienibahar

2 linguri zeamã de lãmâie

1 ceaşcã untdelemn pentru prãjit

1 farfurioarã cu fãinã pentru prãjit

ceva sare, câtã credeţi (cam 1 linguriţã zic eu)

Peştele, bine grijit – spãlat, curãţat de solzi şi maţe – se taie felii groase, de un deget de om muncit; se sãreazã uşor, se pipereazã şi se tãvãlesc prin fãinã Se încinge uleiul tot, se pune peştele la prãjit – nu înainte de a scutura bine fiecare bucatã de fãinã – pânã se rumeneşte pe fiecare parte Se taie ceapa felii

Se pune peştele în borcan, se toarnã uleiul (cu grijã, sã nu intre şi fãina arsã). Se pune apa la fiert cu toate mirodeniile şi cu ceapa, sã clocoteascã câteva minute. Se ia apa de pe foc, se adaugã şi oţetul, lãmâia, 1 linguriţã rasã de sare, se lasã sã se rãceascã şi se toarnã peste peşte. Se leagã borcanul, se dã la rece, peste 3 zile e gata.

La frig, marinata poate fi pãstratã şi o lunã, dupa aia însã nu mai e bunã, cã se face pastã

II. În suc de roşii:

2 kg peşte proaspãt (fãrã cap)

2 cepe mari

3 ceşti suc de roşii

1 pahar vin

2 lãmâi

4-5 foi de dafin

2 prafuri de piper

ulei pentru prãjit

sare – cam 1 linguriţã cu vârf

fãinã pentru prãjit

Peştele se taie felii groase; se sãreazã-pipereazã, se tãvãlesc în fãinã, se scuturã bine şi se pun la prãjit în ulei încins. Ceapa se taie peştişori Se dã peştele rumenit deoparte şi în loc se pune ceapa la cãlit

Lãmâile se taie felii şi se curãţã de coajã pânã la miez (partea albã e amarã). Când ceapa s-a colorat, se stinge cu vin şi suc de roşii, se adaugã lãmâie, dafin, piper, restul de sare, sã clocoteascã câteva minute. Se pune şi peştele – zeama trebuie sã-1 acopere – şi se dã cratiţa la cuptor, mai puţin de o juma’ de ceas, pânã se leagã sosul. Se poate mânca imediat sau lãsa la rece 2-3 sãptãmâni, sã lucreze vinul şi lãmâia şi sã facã oasele catifea

Tainã: Şi peştele sãrat poate fi marinat: se desãreazã câteva ore, se beleşte, se scoate şira spinãrii – iatã fileurile!

Se fierbe o marinatã cu oţet, se pun fileurile în borcan şi se toarnã marinata rece peste ele. Se dã borcanul la rece; într-o sãptãmânã sunt un perfect aperitiv (dar se bucurã şi la salate). Conservã şi mâncare citadinã, valahã mai degrabã – moldovenii preferã peştele proaspãt iar ardelenii porcul – o s-o întâlniţi des prin casele de pescari amatori înrãiţi, unde doamnei îi plac mesele cu musafiri încântaţi, lucru care îi compenseazã singurãtatea.

Un vinuţ, sec, ferm, alb ca apa – Feteasca Regalã de Iveşti, Feteasca Albã sau Aligote de Dealul Bujorului – duce spre glorie orice marinatã.

radu anton roman marinată de peşte reţete