tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Musaca de post

Radu Anton Roman: Musaca de post

4 dec 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Ingrediente

1 kg vinete

1 kg cartofi

3 cepe

1 pahar pesmet

1 legãturã pãtrunjel

1 legãturã mãrar

1 kg roşii pentru umpluturã

2 roşii pentru cãpãcealã

1 ardei gras

1 pãhãrel vin alb

sare, piper, cum vã place

1 ceaşcã untdelemn (poate mai mult, cã e mult de prãjit)

Vinetele şi roşiile de umpluturã se taie cubuleţe. Cartofii se curãţã de coajã şi se taie felii mai groase, de-un deget. Ceapa, ardeiul şi verdeaţa se toacã mãrunt.

Umpluturã:

Într-o tigaie se pune ceapa la cãlit, câteva minute. Se adaugã vinetele peste ceapã sã se cãleascã şi ele. Când s-au muiat bine amândouã, se adaugã ardeiul şi roşiile tocate , sare, piper, vin, mãrar, sã se cãleascã toate un pic. Dupã câteva minute se cerne nişte pesmet, sã strângã totul la pieptu-i incinerat

şi graminos. În altã tigaie se pun cartofii la prãjit, pe ambele feţe. Se unge o cratiţã cu ulei şi se aşteme un strat de felii de cartofi prãjiţi. Peste cartofi se pune un strat de umpluturã de vinete, apoi iar cartofi şi tot aşa (ultimul strat trebuie sã fie de cartofi). Se taie roşiile felii şi se aşazã capac peste musaca. Se pune musacaua la cuptor 1 jumãtate de orã. Se oferã presãratã cu pãtrunjel verde.

Mâncare danubio dobrogeanã, aşa cã un Riesling demisec de Oltina n-o sã supere pe nimeni, mai ales dacã e ceva mai copt şi mai împlinit la corp, cã vinetele înlãcrimate în uleiuri fierbinţi cer putere întreagã, nu joacã de tinerei cu caş la gurã.

Pentru adevãratul creştin, necesitatea purificãrii interioare prin abstinenţã alimentarã este evidentã: in esenţã, postul este ispãşire şi penitenţã, dar şi pregãtire pentru comuniunea cu divinitatea.

(dupã Ofelia Vãduva – „Paşi spre sacru“)

radu anton roman musaca de post reţete