tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Ostropel de pui

Radu Anton Roman: Ostropel de pui

12 feb 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

Ingrediente

• 1 morcov

• 1 ceapã

• 100 g unturã

• 1 cãpãţânã usturoi

• 1 lingurã fãinã

• sare, oţet

• verdeaţã: mãrar, pãtrunjel

• 800 ml supã de carne

• 1 pui (merge şi o gãinuşã, o rãţuşcã, o gâsculiţã, o curcuţã, ceva tineret cu pene, la o adicã) de circa 1 kg

• Se grijeşte pãsãrica, se taie bucãţi

• Se încinge untura şi se rumenesc bucãţile de pui

• Se toacã morcovul şi ceapa

• Se încãlzeşte supa de carne

• Se scoate carnea, se pune într-o cratiţã

• În untura rãmasã se cãleşte puţin fãina, se adaugã şi morcovul

• Se stinge cu supã fierbinte de carne; sã fiarbã înãbuşit 1 sfert de orã

• Usturoiul se curãţã şi se taie felii subţiri

• Se cãleşte în puţinã unturã, se stinge cu 1 lingurã de oţet, se varsã în cratiţa cu carne

• Se sãreazã-pipereazã, se mai lasã sã fiarbã, tot acoperit, încã 5 minute (la gâscã sau curcã ceva mai mult)

• Verdeaţa se presarã când focul e stins; se acoperã iar cu capac, sã abureascã de arome proaspete

Ostropel înseamnã, pentru cei ce habar n-au de noi, de munteni şi de olteni, o tocãniţã cu usturoi la rãdãcinã (lingvisticã) la care eu aş bea fie o Seinã de Mehedinţi, fie o Bãbeascã Neagrã de Covurlui, sã sfârâie în cãni şi sã umple casa de miros de ierburi proaspete.

 

radu anton roman ostropel de pui reţetă