ART

Ingrediente
• 1 morcov
• 1 ceapã
• 100 g unturã
• 1 cãpãţânã usturoi
• 1 lingurã fãinã
• sare, oţet
• verdeaţã: mãrar, pãtrunjel
• 800 ml supã de carne
• 1 pui (merge şi o gãinuşã, o rãţuşcã, o gâsculiţã, o curcuţã, ceva tineret cu pene, la o adicã) de circa 1 kg
• Se grijeşte pãsãrica, se taie bucãţi
• Se încinge untura şi se rumenesc bucãţile de pui
• Se toacã morcovul şi ceapa
• Se încãlzeşte supa de carne
• Se scoate carnea, se pune într-o cratiţã
• În untura rãmasã se cãleşte puţin fãina, se adaugã şi morcovul
• Se stinge cu supã fierbinte de carne; sã fiarbã înãbuşit 1 sfert de orã
• Usturoiul se curãţã şi se taie felii subţiri
• Se cãleşte în puţinã unturã, se stinge cu 1 lingurã de oţet, se varsã în cratiţa cu carne
• Se sãreazã-pipereazã, se mai lasã sã fiarbã, tot acoperit, încã 5 minute (la gâscã sau curcã ceva mai mult)
• Verdeaţa se presarã când focul e stins; se acoperã iar cu capac, sã abureascã de arome proaspete
Ostropel înseamnã, pentru cei ce habar n-au de noi, de munteni şi de olteni, o tocãniţã cu usturoi la rãdãcinã (lingvisticã) la care eu aş bea fie o Seinã de Mehedinţi, fie o Bãbeascã Neagrã de Covurlui, sã sfârâie în cãni şi sã umple casa de miros de ierburi proaspete.