tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Papanaşi

Radu Anton Roman: Papanaşi

18 ian 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

Fierţi (aşa-zis munteneşti):

• 2 ouã

• 3 linguri griş

• 1 linguriţã fãinã

• 2 linguri unt

• pesmet destul

• sare

• 300 g brânzã de vaci (scursã bine de zer)

• Se pune apã sãratã la fiert

• Se amestecã bine brânza de vaci, fãina, ouãle, grişul şi sarea

• Se fac gãluşte turtite, se gãuresc cu degetul, se pun în apa clocotind uşor

• Se prãjeşte pesmetul

• Când papanaşii se ridicã la suprafaţã se mai lasã sã fiarbã molcom (altfel se sfãrâmã) încã 1 sfert de orã

• Se pune untul la cald

• Se scurg, se ung cu unt, se tãvãlesc în pesmet, se oferã cu zahãr şi smântânã

Prãjiţi (aşa-zis moldoveneşti):

• 2 linguri griş

• 2 linguri fãinã

• 2 ouã

• sare

• unturã pentru prãjit

• 400 g brânzã de vaci (scursã bine de zer)

• Se separã gãlbenuşurile de albuşuri

• Se bat albuşurile spumã

• Se freacã bine brânza cu gãlbenuşurile, fãinã, griş, sare

• La sfârşit se adaugã albuşurile

• Se încinge untura

• Se fac gãluştişoare turtite de papanaşi, se gãuresc cu degetul, se pun la prãjit, pe ambele pãrţi, pânã se rumenesc

• Se oferã cu zahãr şi smântânã

Numai diminutive în bucãtãrioara românaşilor (dar şi în invocaţiile religioase, cã numai prin alint şi grai dulce se-nduplecau marile puteri): tocãniţã, furculiţã, turtiţe, papanaşi, sãrãţele, sãrmãluţe, slãninuţã, untişor, chifteluţe, plãcinţele, mititei, cârnãciori, frigãnele, castraveciori etc.

Ai zice cã sunt duioşi carpatinuţii, cã-şi alintã bucãţicile, cã la miazã-nopticicã de Dunãrica legendarã mâncãrica e dezmierdatã ca un copilaş foarte drãguţel!

Ori poate, freudişorel, românuleţii vor sã ascundã sub drãgãlãşenii diminutivale cât mãnâncã de fapt, adicã ca Haplea şi ca lupii?! Cã în România am auzit, mai ales, ca o obsesie, reţeta unicã a sensului vieţii: „Bã, cu asta rãmâi, cu ce bagi în gurã şi ce tragi pe ...“

radu anton roman papanaşi