tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Peşte ca la Giurgiu

Radu Anton Roman: Peşte ca la Giurgiu

6 dec 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Lângã un mare port de grâne şi un vad „bãtãtorit“ al fluviului (pe aici treceau turmele apa, bandonându-şi câinii celebrului proverb, vechi mesaj al înţelepciunii populare: „Îţi dau una de auzi câinii din Giurgiu“) giurgiuvenii au inventat o mâncãricã de sãturat docherii şi harabagiii, în care peştele e doar pretext şi dare de gust printre altele, mai serioase.

1 kg grâu (sau arpacaş)

500 g ceapã

2 kg fileuri peşte

1 pahar untdelemn

1 pahar vin alb

500 g roşii

sare, piper cât vã place  

1 legãturã pãtrunjel

1 linguriţã praf de cimbru 1 linguriţã boabe de muştar mãcinate

Se fierbe grâul (arpacaşul) pânã se-nmoaie. Ceapa se toacã cât se poate şi se pune la cãlit în ulei încins.  Se stinge prãjeala cu grâu (sau arpacaş) fiert. Se adaugã vin, boabe de muştar mãcinate, cimbru, sare, piper, se amestecã bine, se lasã sã fiarbã înãbuşit încã 5 minute. Se taie roşiile felii. Se încinge cuptorul.  Peştele sãrat, piperat se aşazã pe pãtura de grâu şi se acoperã cu felii de roşii. Se pune la cuptor, la foc potrivit, cam o jumãtate de orã, poate mai puţin. Se toacã pãtrunjelul, se presarã peste peşte

Ciudatã mâncare asta, peşte pe grâu fiert! Aud un sunet antic, Europa coerentã scurgându-se spre Asia convulsivã şi magicã, peste Istru, purtând mesajul unor sinteze simplificatoare pânã la esenţe ce vor fi uitate... Înainte de a mã rãtãci printre viziuni stufoase, sã vã spun ceva: pe dealurile dintre Cãlãraşi şi Turnu Mãgurele au fost dintotdeauna vii celebre, iar vinurile albe de Greaca, ca sã dau numai un exemplu, împânzeau Bucureştii şi porturile Dunãrii pânã departe spre vest. Am puţine ştiri recente despre ce se mai întâmplã cu vinul din sudul Munteniei. Mai primesc, rar, câte un Berbecel subţire şi mustos de Comana ori de Prundu, mesaj nesemnificativ, dar dealurile cu excepţionalã expunere sudicã şi pãmânt pricinos, fãcut numai pentru vie, sunt tot acolo.

Pentru tradiţia popularã, prezenţa lui Hristos se manifestã în grâu de-a lungul întregului sãu ciclu de creştere şi de transformare. În România se crede cã se poate întrezãri faţa lui pe fiecare bob de grâu. Şi în strofele ce însoţesc ritualul Pluguşorului gospodarul se duce sã vadã „Grâu frumos, Ca şi faţa lui Hristos“.

(Marianne Mesnil – „Etnologul, între şarpe şi balaur“)

radu anton roman peşte giurgiu reţete