tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Piftie de porc

Radu Anton Roman: Piftie de porc

14 dec 2017 comentarii

Crãciun fãrã piftie nu-i cum, dacã sunt în punguţã mãcar şi cele mai slabe piţule, dea Dumnezeu sã fie la toţi mai mult de atât!

• cap de porc

• limbã

• şorici

• picioare

• urechi

• cãzãturi de carne

• 3 kg oase – încheieturi mari de vacã, sparte

• 1 ceapã

• 1 lingurã sare

• 1 cãpãţânã usturoi

• Se fierb oase de vacã, 3-4 ore, apoi se trece zeama prin sitã

• În zeama asta se fierbe tot ce-i din porc, ore şi ore (pânã se desprinde totul de pe oase) cu sare şi ceapã

• Se dezoseazã

• Se aşazã carnea în castron

• Usturoiul se piseazã mãrunt-pastã şi se amestecã cu zeama de la fiert, îndelung, s-o parfumeze

• Se toarnã zeama în castron, peste carne

• Se dã la rece, sã se închege

Bazã a unor creaţii mai compozite – apar în zeamã şi morcovi şi castraveciori şi te mai miri ce – aceastã piftie, soaţa veselã a Crãciunului românesc, nu poate fi urmatã decât de câteva lucruri la fel de rituale: caltaboşi, cârnaţi, sângerete, tobã şi, la marginea de jos a iernii unde se aflã, o ţuicã fiartã, de Vãleni, de Argeş, sau de care o fi ea, numai sã fie!

Moşii de piftii se petrec în sâmbãta care precede Lãsatul Secului de Brânzã, când se împart pentru spiritele morţilor piftii din porcul sacrificat la Ignat.

(dupã Ion Ghinoiu – „Obiceiuri...“)

radu anton roman piftie reţete

Cristina Călin