tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Plăcintă de ceapă

Radu Anton Roman: Plăcintă de ceapă

8 dec 2017 comentarii

Ingrediente

Aluat:

500 g fãinã

0,500 litru apã caldã

sare

1 pahar untdelemn – plus 4 linguri pentru stropit şi uns

În moviliţa de fãinã se face o scobiturã în care se toarnã, puţin câte puţin apa, uleiul, sarea. Se frãmântã bine şi se bate cu maiul zece minute. Se întinde pe o planşetã presaratã cu fãinã, se presarã la rându-i cu fãinã

Umpluturã:

2 cepe

200 g ciuperci (dacã e post)

sare, piper

200 g ficãţei pui (dacã e de dulce)

1 legãturã mãrar

Se cãleşte ceapa. Când s-a muiat se adaugã ciupercile sau ficatul (merg şi împreunã dar micşoraţi puţin cantitãţile). Se toacã mãrarul. Se sãreazã-pipereazã şi se amestecã cu mãrar

Plãcinta:

Se unge o tavã cu ulei. Se aşterne o foaie de aluat apoi umpluturã, iar foaie, iar umpluturã etc. Ultimul strat e de aluat, care unge bine cu ulei. Se pune în cuptor încins, 15-20 de minute, la foc mic

E greu sã nu-ţi doreşti, la o plãcintã caldã cu ceapã – e iarnã, – o canã de aceeaşi Creaţã de Teremia Mare (zisã şi Riesling de Banat). Dar prea puţini mai au acces la acest vinuţ sec, ce are o superbã vânã de parfum bãrbãtesc în carnea lui seninã, uşoarã, amãruie (Creaţa e atât de specialã, de gustoasã, de generoasã, încât seamãnã cu eroina blondã a unui film mut, deghizatã în fatã de la ţarã).

N-aş înlãtura de lângã plãcinta noastrã cãrnoasã nici un roşuleţ sec de Arad, un Burgund Mare – bogat, plãcut, sec, acid – un vin care se bea de sete, dar care totuşi, datoritã locului radioactiv, capãtã corpolenţã (la Urziceni acelaşi vin, spre exemplu, deşi e mai puţin elegant şi mai plat, e totuşi mai dur – de, cãldura!)

radu anton roman plăcintă de ceapă reţete

Cristina Călin