tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Plăcintă Naţională sau plăcinta celor ce muncesc la birou

Radu Anton Roman: Plăcintă Naţională sau plăcinta celor ce muncesc la birou

14 nov 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

La primul conac, cel de nămiezi, când ieşeau surtucarii din birouri, pătaţi de cerneală, cu mânecuţele trase până peste coate, plăcintarii aşteptau cu tablalele pline chiar în faţa regiilor şi ministerelor.

Mirosea grozav, plăcintele abureau gros şi costau doar câşiva bănuţi, nu puteau şi nici nu merita să reziste nimeni. Ba chiar unii luau şi la pachet, câte cinci-şaşe, înfulecându-le chiar reci, la conacul al doilea ori la toacă (trebile publice nesuferind amânare, cina şi căsuţa cu zorele rămâneau departe)

Aluat

1 kg făină

3 ouă

1 lingură oţet

1 linguriţă sare

Apă călduţă, câtă primeşte

1 pachet sau chiar 2 de unt pentru stropit

3 linguri ulei (sau unt ori untură)

2 linguri pentru unt

Se cerne făina şi se amestecă cu ouă, grăsime, oţet, sare şi apă, până se face o cocă potrivit de moale. Se bate cu furie mare aluatul ăsta de masă, până face băşici. Se împarte-n 16 sau 24 de bucăţi, se ung fiecare cu grăsime şi se lasă la loc cald, să respire.

Reţetă apărută în cartea Radu Anton Roman, Bucate balcanice cu accent românesc. Aceasta şi altele scrise de Radu Anton Roman se pot comanda din magazinul online www.bucătăria-lui-radu.ro. 

 

Umplutură

1 kg brânză vaci grasă cât se poate

6 linguri zahăr

100 g stafide

250 ml smântână

1 lingură griş

Puţină sare

Arome: coajă rasă de lămâie, zahăr vanilat, scorţişoară şi nucşoară praf

6 ouă foarte proaspete (eventual, pentru siguranţă, se scot cu forcepsul din găini)

Se amestecă temeinic brânza cu smântâna, zahăr, ouă, apoi cu stafide, arome, griş şi un pic de sare. Se unge bine tava cu unt. Se întinde fiecare bucată cât tava, foaie subţire, se şi aşază în tavă, uşor, ca o frunză uscată, şi se stropeşte cu unt. După ce s-au potrivit jumătate din foi, se toarnă umplutura. Se continuă treaba cu foile şi cu stropitul cu unt. La ultima foaie, unsă cu unt de zici că e aspersor în tavă, se presează uşor parginile, să se lipească foile-ntre ele. Se dă plăcinta la cuptor, la foc potrivit, ba chiar mic, să se coacă totul bine, cam 1 ceas.

Trăiască Plăcinta Naţională, care nu poate fi decât munteană, undeva între Hala Traian şi Aleea Cireşului (că mai ”naţională” nu se poate!)

 

radu anton roman placintă reţete