tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Pomana porcului de la Aiud

Radu Anton Roman: Pomana porcului de la Aiud

21 dec 2017 comentarii

Ingrediente

• 500 g ceafã

• 500 g splinã

• 500 g fleicã

• 300 g ficat

• 200 g şorici

• 200 g rinichi

• 3 cãpãţâni usturoi

• piper, sare, papricã

• 50 g unturã

• 1 ceaşcã vin alb

• Toatã carnea se taie îmbucãturi şi se pipereazã

• Se încinge untura, se freacã cu boia, se prãjeşte carnea

• Usturoiul se piseazã pastã şi se dilueazã cu puţinã apã

• Când e gata carnea, se sãreazã şi se toarnã mujdeiul şi vinul; se mai lasã 10 minute sã sfârâie pe foc, sã nu spunã usturoiul cã-i e frig de Ignat Încã o tochiturã mãcelãreascã? Ei şi, e sãrbãtoare, nu ne agãţãm de fleacuri.

Problema e cu vinul, cã roşu ar trebui sã fie. Iar cine va putea gãsi, la vreo crâşmã din Aiud – ţara vinurilor albe – un Pinot Noir de Uricani sau Dealu Mare, acela surprizã mare şi mare bucurie va avea, cãci vinul acesta, rasat şi nervos, e, oriunde se adunã o masã bunã şi un om flãmând, la el acasã.

De culoarea unei terra-cota de Siena, bine arse, Pinot Noir-ul are parfum de fruct sãlbatic când e tânãr şi se zbenguie. Când e matur şi-n puterea lui, la patru ani, atunci se încheagã în rotunjimi atletice şi elegante. Buchetul s-a stilizat, are un soi de palpit vegetal catifelat, iar gustul e echilibrat. Dar nu s-a construit într-un sens solemn, dramatic-arogant, ca un Cabernet Sauvignon, ci cu sensibilitate artisticã, cu vigoare şi fineţe inefabile.

radu anton roman pomana porcului reţetă aiud

Cristina Călin