tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman: Salată de ceapă

Radu Anton Roman: Salată de ceapă

28 nov 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Simbolul Ţării Făgăraşului—i se mai spune ”Făgăraş, foaie de ceapă”—ceapa roşie are un gust unic, cepos-iute-dulce-parfumat.

1 lingură ulei

Sare

2 cepe roşii mari (de Făgăraş)

1 lingură oţet bun de mere (eventual, dacă vreţi o acreală mai lejeră, diluaţi oţetul cu 2 linguri apă)

Ceapa se taie felii subţiri (sau se sparge într-un şervet, pisându-se mărunt cu pumnul, după o veche tradiţie culturală). Se sărează, se amestecă bine, ”să se-ndulcească”. Se adaugă oşetul, apoi uleiul. Pentru faţă, se mai poate presăra ceva verde, un pic de mărar mai ales. Dacă o mâncaţi cu jumări sau slană, cum se-ntâmplă de obicei, nu mai puneţi ulei...

Reţetă apărută în cartea Radu Anton Roman, Bucate balcanice cu accent românesc. Aceasta şi altele scrise de Radu Anton Roman se pot comanda din magazinul online www.bucătăria-lui-radu.ro. 

 

Taine

O ceapă prinsă de ger (dar numai un pic!) e mai blândă la gust decât una crudă şi vie.

Pisaţi puţin chimen: va fi generos în salata aceasta (şi în altele)

Părţile locuite de Români transilvăneni sunt studiate în privinţa hranei de Keleti (Die Ernuhrungs-Statistik der Bevolkerung Ungarns, 1887), din care vedem că alimentaţiunea Românului este mai pretutindenea aceeaşi, afară de casuri excepţionale de bunăstare mai osebită, cândş mâncarea e mai bună, de exemplu comitatul Făgăraşului. (dr. Crăiniceanu, 1895)

radu anton roman retete salata de ceapa