tap to open sidebar
tap to close sidebar

Rețete Yummy

Radu Anton Roman. Salată de ciuperci

Radu Anton Roman. Salată de ciuperci

16 feb 2018 comentarii

Ingrediente

• piper, sare, dupã chef

• 1 pahar vin

• 1 lingurã oţet

• 1 vârf cuţit cimbru uscat

• 1 kg ciuperci, din cele cãrnoase, ce se întãresc la fiert – pãstrãviori de fag, mânãtãrci, ciuperci albe de culturã

Sos

• 1 lingurã untdelemn

• 3 cãţei usturoi

• 1 lingurã oţet (sau cât vã place)

• puţinã zeamã de la ciuperci

• verdeaţã: mãrar, pãtrunjel

• Ciupercile se grijesc bine în mai multe ape; asta e mai uşor dacã se rupe piciorul de pãlãrie

• Se pun la fiert într-o zeamã de 1 litru apã cu piper, sare, vin, oţet şi cimbru

• Dupã un sfet de orã de clocot ciupercile se scurg şi se lasã sã se rãceascã

• Verdeaţa se toacã

• Usturoiul se piseazã pastã

• Se taie ciupercile felii subţiri, se stropesc cu oţet, ulei, usturoi, 1-2 linguri din zeama lor

Ciupercilor fierte – o mâncare elegantã, deci bucureşteanã (în clipa asta prietenii mei tomnatici şi crescuţi prin Giuleşti şi Bolta Rece urlã de bucurie – li se pot adãuga alte diferite sosuri şi mai ales maioneze (ca sã devinã, din salatã – acompaniament, salatã solistã). O maionezã clasicã – 1 ou, 1 pahar ulei – poate fi amestecatã cu mãrar tocat, o lingurã de smântânã acrişoarã, piper, zeamã de lãmâie, câţiva cãţei de usturoi pisaţi şi iaca o minunãţie. Un sos de roşii ori sos oltenesc de iaurt sunt alte întâlniri de dragoste ale ciupercuţelor fierte, prilejuind plãcute deschideri de ospeţe alãturi de vinul sec adecvat: Feteascã Regalã (cã se face de la Moldova Nouã la Tulcea)..

radu anton roman salată de ciuperci

Cristina Călin